3 probleme frecvente de sănătate și cauzele lor

3 probleme frecvente de sănătate și cauzele lor

Bolile civilizației sunt adesea numite boli ale secolului 21, deoarece apar la nivel global și sunt foarte frecvente. Aspectul lor este strâns legat de progresul civilizației, prin urmare răspândirea lor semnificativă este tipică pentru țările foarte dezvoltate. Bolile civilizației devin o problemă în creștere a societății moderne. Ce merită să știi despre ele? Cum să le previi?

Ce sunt bolile civilizației și cauzele apariției acestora?

Bolile civilizației, cu alte cuvinte bolile stilului de viață, bolile sociale sau așa-numita epidemie a secolului XXI sunt boli necontagioase și care se răspândesc la nivel global, legate de dezvoltarea civilizației. Dezvoltarea lor merge mână în mână cu industrializarea, dezvoltarea economică, poluarea mediului și un stil de viață nesănătos.

Bolile civilizației sunt o problemă importantă deoarece afectează pe toată lumea, nu doar pe bătrâni sau pe femeile aflate în perioada menopauzei. Din ce în ce mai mult, acestea sunt diagnosticate și la copii. Mai mult, bolile civilizației s-au răspândit foarte repede.

Care sunt cauzele bolilor civilizației? Cele mai importante sunt:

  • activitate fizică zilnică insuficientă, sedentarism,
  • alimentație monotonă, prost echilibrată, bogată în zaharuri, grăsimi animale, sare și produse foarte procesate, în același timp săracă în legume și fructe ce conțin fibre, vitamine și minerale, precum și cereale integrale.
  • poluarea mediului natural: aer, apă, sol,
  • încărcătură genetică. Impactul poverii genetice asupra populației în dezvoltarea bolilor de civilizație, în funcție de sursă, este estimat la 12-20%.
  • stil de viață nepotrivit: stres și tensiune permanentă, surmenaj, lipsa timpului de odihnă,
  • lipsa unei cantități adecvate de somn regenerativ, utilizarea stimulentelor (fumatul , consumul de alcool)
  • schimbările climatice, epuizarea resurselor naturale.

Care sunt cele mai frecvente boli ale civilizației?

Cele mai frecvente boli ale civilizației sunt cele numite dependente de dietă și bolile legate de poluarea aerului și prezența fumului de țigară. Bolile civilizației dependente de alimentație sunt:

  • Boli cardiovasculare: accident vascular cerebral, constricție arterială, anevrisme, ateroscleroză, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, boală hipertensivă
  • Boli neoplazice: cancer de sân, pancreas, stomac, uter, prostată, colon
  • Obezitatea și supraponderabilitatea.

Acestea sunt cele mai frecvente 3 tipuri de afecțiuni care afectează omenirea în acest moment, însă destul de întâlnite sunt și cele precum diabetul zaharat, boli ale sistemului digestiv, cariile dentare și hipersensibilitatea alimentară, precum intoleranțele și alergiile alimentare, ale căror simptome pot fi dureroasele afte bucale. De asemenea, tulburările psihice, precum depresia sau alcoolismul sunt prezente în topul afecțiunilor.

Cum pot fi prevenite aceste afecțiuni?

Statisticile sunt nemiloase în acest punct. Se dovedește că bolile civilizației sunt cauza a peste 80% dintre decese. Ele sunt responsabile nu numai pentru scurtarea speranței de viață, ci și pentru deteriorarea calității acesteia. De aceea este atât de important să fie contracarate.

Ce să faci pentru a preveni bolile civilizației? Nu poți avea influență asupra tuturor factorilor. În această situație, merită să te concentrezi asupra acelor zone în care schimbările sunt posibile și depind de individ. Prevenirea unei boli este extrem de importantă și nu întotdeauna dificilă. De obicei, accentul se pune pe schimbarea stilului tău de viață. Ce sa faci?

Cheia este asigurarea unei activități fizice zilnice optime . Merită să îți amintești că OMS consideră că doza minimă zilnică de exercițiu este între  10.000 și 15.000 pași. Durata minimă continuă de activitate fizică nu trebuie să fie mai mică de 60 – 90 de minute.

De asemenea, este necesar să se respecte regulile raționale, echilibrate și variate , inclusiv cinci mese mici pe zi, consumate la ore regulate. Importantă este și calitatea ingredientelor din care sunt preparate preparatele.

De asemenea, ar trebui să te concentrezi pe un stil de viață igienic, sănătos , adică să limitezi sau să elimini stimulentele și să eviți situațiile stresante. Când este posibil, merită să încetinești – ai grijă de somn și odihnă, găsește timp pentru pasiuni. Bolile civilizației pot fi prevenite și prin examinarea medicală regulată.