5 metode prin care îți poți organiza un program de lectură

5 metode prin care îți poți organiza un program de lectură

O gestionare eficientă a programului tău zilnic îți va permite să fii mai productiv dar și să te bucuri de acele activități care îți fac plăcere, dar pentru care parcă nu mai găsești niciodată timp, cum ar fi lectura, vizionarea unui film sau a unui serial, plimbările alături de partener, sau acitvitățile dedicate celor mici.

Lectura și mișcarea fizică sunt printre cele mai benefice activități, atât pentru creier, cât și pentru întregul organism. Pentru a te bucura de beneficiile acestor activități, precum și a altora care-ți pot aduce un plus de relaxare, este necesar să înveți să-ți gestionezi eficient timpul. Iată care sunt principalale modalități prin care buna organizare a timpului te poate ajuta să citești mai mult:

 

  1. Cumpără cărți online

Atunci când îți stabilești un program bine definit pentru ziua care urmează, îți va fi mult mai ușor să-ți îndeplinești activitățile și, de asemenea, să fii mult mai concentrat pe tot parcursul zilei. Dacă alegi să cumperi cărți de pe site-ul unui anticariat online, nu vei mai pierde timp să mergi până în magazin și, în plus, vei putea să-ți cumperi cărțile dorite la reduceri, având în vedere că ofertele online sunt mult mai generoase. Achiziționarea de cărți online este mult mai rapidă, iar după plasarea unei comenzi, poți alege din mai multe opțiuni de ridicare: fie mergi direct la unul dintre sediile anticariatului, fie alegi livrarea prin curier, iar astfel economisești timp prețios.

 

  1. Citește ceea ce îți place

Un aspect foarte important care te va ajuta să citești în fiecare zi este acela de a selecta doar cărțile care îți plac. Desigur, este recomandat să alternezi genurile cărților pe care le citești, pentru a avea acces la mai multe stiluri literare și la o paletă mai largă de informații. Atât online, cât și în magazinele de specialitate ai la dispoziție o ofertă variată de cărți din care poți alege. Atunci când treci printr-o perioadă mai încărcată, este recomandat să parcurgi o lectură ușoară, precum opera românească La Medeleni sau scrierile altor autori români, cum ar fi Mircea Eliade, Mihail Drumeș, Marin Preda ori operele autorilor tăi străini preferați.

  1. Fii mereu curios să afli lucruri noi

Cu fiecare carte pe care o citești, descoperi informații noi care te pot ajuta să îți dezvolți cunoștințele, imaginația și vocabularul. Curiozitatea cu privire la lumea înconjurătoare, dorința de a cunoaște faptele istorice, dar și explorarea acelor titluri de psihologie ori dezvoltare personală care să te ajute să dezvolți obiceiuri mai bune, sunt necesare pentru a fi mai consecvent atunci când citești. Prin intermediul enciclopediilor și a cărților de istorie vei descoperi care au fost cele mai importante evenimente care au marcat lumea. O analiză concretă asupra neamului românesc găsești în Enciclopedia românilor de pretutindeni, sub coordonarea lui Dan Dungaciu, o reală sursă de informații despre personalitățile, conceptele și comunitățile românești.

 

  1. Ai grijă să ai mereu o carte la tine

Fie că ești în sala de așteptare a unui medic, în mijlocul de transport spre locul de muncă sau pe o bancă în parc, atunci când ai o carte la tine, timpul va trece mult mai rapid. O gestionare eficientă a timpului presupune, printre altele, să faci ceva productiv în așa-numiții timpi morți, iar lectura este una dintre cele mai la îndemână activități. În plus, vei descoperi cât de avantajos este să fii în compania personajelor tale preferate, în loc să petreci online timpul respectiv.

 

  1. Împărtășește pasiunea ta pentru lectură

În cazul în care ai copii, cel mai rapid îi poți determina să iubească lectura prin puterea exemplului. Numeroase studii au demonstrat că acei copii care au avut acces la cărți încă de mici au devenit adulți pasionați de citit. O practică foarte bună atunci când vrei să îți creezi un obicei zilnic de lectură este aceea de a împărtăși cărțile pe care le-ai citit cu persoanele apropiate.

Realizarea unui program zilnic în care să notezi toate activitățile pe care le ai de îndeplinit te va ajuta să fii mai productiv și să aloci timp pasiunilor tale. Pe măsura ce introduci lectura în programul tău zilnic de activități, aceasta va deveni un obicei care-ți va fi tot mai la îndemână.