6 curiozitati despre vinul alb

6 curiozitati despre vinul alb

Desi vinul alb este deseori pus in postura fratelui mai sters al vinului rosu, corpolent si bogat in tanini, si el merita toata atentia si aprecierea noastra. Cum am putea consuma preparate din peste, salate, carne usoara sau fructe de mare fara vin alb? Aciditatea lui ridicata si prospetimea il fac un companion ideal pentru mese usoare si intalniri placute. Cultivat din Franta si Italia pana in Japonia, Noua Zeelanda si Americi, vinul alb pastreaza toate aromele locurilor in care strugurii se dezvolta. Fie ca preferi un Chardonnay, un Riesling sau o Grasa romaneasca, merita sa descoperi mai multe informatii despre vinul alb. De aceea, ti-am pregatit 6 curiozitati care te vor incanta.

1. Sunt 7 sortimente principale de vin alb

Gasesti vin alb aici daca vrei sa incerci diferite sortimente. Fiecare tara si regiune viticola si-a dezvoltat de-a lungul timpului propriile soiuri de struguri, dar exista 7 sortimente pe care specialistii le considera de baza:

  • Chardonnay;
  • Sauvignon Blanc;
  • Pinot Grigio;
  • Muscat;
  • Riesling;
  • Gewurztraminer;

Nu trebuie sa ignoram insa sortimentele locale, care pot fi surprinzator de bune. Si soiurile romanesti de struguri dau vinuri exceptionale, cand conditiile de cultivare si productie sunt propice.

2. Vinul alb are mai putin tanin decat cel rosu

Continutul de tanin naste controverse printre bautori. Pentru unii, taninul da caracter vinului si este o parte importanta a gustului. Pentru altii, taninul ingreuneaza degustarea si afecteaza gustul final. Indiferent in care categorie de consumatori te incadrezi, trebuie sa incerci vinul alb. Chiar daca are un continut mai mic de tanin decat cel rosu, compenseaza prin aciditate si lejeritate. Cantitatea redusa de tanin se datoreaza procesului de productie: daca la vinul rosu coaja, in care se afla taninul, ramane in contact cu mustul pe tot parcursul fermentarii, in cazul vinului ab acest lucru nu se intampla.

3. Unele vinuri albe se obtin din struguri rosii

Este usor sa asociezi culoarea vinului cu cea a strugurilor, dar acest lucru este valabil doar pentru vinurile rosii. Exista si vinuri albe care se obtin din struguri rosii. Coaja boabei contine pigmentul care da culoarea rosie vinului. Daca inaninte de fermentare boabele sunt curatate de coaja, vinul va fi alb. Unii producatori, desi in numar redus, folosesc acest procedeu. Sunt faimoase variantele albe de Cabernet Sauvignon si Sangiovese. Vinurile albe obtinute din struguri rosii se comercializeaza deseori sub denumirea de “blanc de noir”.

4. Continutul de alcool al vinurilor albe este mai mic decat al celor rosii

Vinurile albe au un continut mai mic de alcool, iar acest aspect deriva din modalitatea de productie. Absenta cojilor din must reduce continutul de tanin si, implicit, structura chimica responsabila pentru sustinerea alcoolului. Structura vinurilor albe nu se bazeaza pe tanini, ci pe aciditate. Aciditatea inalta se potriveste cu o cantitate redusa de alcool, de aceea producatorii culeg strugurii devreme si nu amesteca varietati puternic alcoolizate cand fac cupaje.

5. Majoritatea vinurilor albe au mai putine calorii decat cele rosii

Vinurile albe seci si demiseci sunt mai prietenoase cu silueta decat cele rosii. In general, vinurile albe contin 107-143 calorii la 170 g, in timp ce vinurile rosii asigura 135-195 la aceeasi cantitate. Totusi, unele sortimente albe dulci depasesc media. De exemplu, muscatul are 177-213 calorii la un pahar.

6. Vinurile albe se inchid la culoare pe masura ce imbatranesc

Spre deosebire de vinurile rosii, care se decloreaza pe masura ce se maturizeaza, cele albe se inchid la culoare. Acest fenomen apare din cauza oxidarii, care face ca orice vin sa capete culoarea ambrei, daca este lasat mult timp la invechit. Procesul este similar celui prin care trece un mar curatat de coaja. Contactul cu oxigenul ii schimba treptat culoarea.

Vinurile albe sunt delicioase si usoare. Bucura-te responsabil de gustul lor si de curiozitatile si povestile care se ascund dincolo de eticheta.