Alege o hotă de bucătărie în funcție de bucătăria ta

Alege o hotă de bucătărie în funcție de bucătăria ta

O diferență importantă între numeroasele modele de hote de bucătărie de pe piață este tipul de instalare. Selecția de astfel de aparate electrocasnice depinde întotdeauna de bucătărie, deoarece nu orice design se potrivește fiecărui aragaz. Cele mai comune tipuri de hote de bucătărie sunt următoarele:

Hota încorporabilă

O hotă încorporabilă poate fi montată cu ușurință sub un dulap de perete. Este un stil care economisește spațiul și care se potrivește chiar și în bucătăriile mici. În cele mai multe cazuri, sunt posibile atât circulația aerului, cât și aerul evacuat. O deschidere deasupra sau pe spatele dispozitivului permite evacuarea aerului în modul de extracție a aerului.

Hota de tavan

Cumpărătorii nu pot asambla singuri hote de tavan, deoarece acestea sunt integrate în gips-carton prin montarea pe tavan. Din exterior, hota arată ca o plafonieră plată încastrată în tavan și are o capacitate mare de extracție. O formă specială de hotă de tavan poate fi și un model de perete, care poate fi accesată cu o telecomandă.

Hota de perete

Cumpărătorii trebuie să monteze hota de perete direct pe peretele care dă spre exterior și care de cele mai multe ori, au un tub de evacuare. Tubul de evacuare a aerului intră prin perete sau prin tavan și dă spre exterior. În modul de recirculare, coșul de fum nu este întotdeauna necesar, dar forma sa trapezoidală o face să arate mai elegantă.

Hotă insulară

Proprietarii unei insule de gătit au nevoie de o hotă insulară care poate fi atașată de tavan și nu depinde de montarea pe perete. Performanța ridicată de extracție a aerului de evacuare a hotei insulare de gătit asigură că vaporii de gătit ajung în mod fiabil în interiorul aparatului electrocasnic și nu în tavanul bucătăriei, în ciuda numeroaselor opțiuni de evacuare.

Pe piață există și alte tipuri de hote de bucătărie, instalate pe perete sau încorporate, dar acestea sunt de obicei dezvoltări ulterioare, precum hote de masă, hote pentru coș de fum, hote rustice, hote retro, hote downdraft etc. În plus, există anumite modele de designer care sunt greu de atribuit unei anumite categorii.

Funcționarea unei hote depinde de lățimea plitei de dedesubt și de distanța selectată dintre plită și hotă. Prin urmare, hotele ar trebui să se suprapună oarecum peste plită. Acest lucru se aplică în special hotelor insulare, deoarece mișcările mai puternice ale aerului pot devia vaporii produși în timpul gătitului. Dacă din motive de spatiu, nu este posibilă instalarea unei hote extractoare mai late decât plita, trebuie folosită o hotă cu extracție pe margine.

Plitele care dezvoltă multă căldură, cum ar fi plitele pe gaz, friteuzele sau grătarele, produc temperaturi ridicate care accelerează vaporii de apă și îi atrag rapid în sus. Pentru a capta și a disipa în mod optim vaporii, o hotă de bucătărie cu aspirație, plată este cea mai potrivită pentru astfel de plite.

Modul în care funcționează hota este puternic influențat de designul acesteia. Cu cât ecranul hotei este proiectat mai plat, cu atât este mai mare presiunea din spate a ventilatorului. Prin urmare, hotele de ultimă generație oferă o gamă largă de variante de design. Dacă scopul este atingerea celui mai înalt nivel posibil de eficiență, designul și forma trebuie să fie potrivite cu zona de gătit.

Filtru pentru hota de bucătărie

La majoritatea modelelor de hote de bucătărie, grăsimea conținută în apa de gătit este îndepărtată cu ajutorul filtrelor metalice pentru grăsimi. Filtrele trebuie curățate regulat manual sau în mașina de spălat vase. Dar există și modele de hote fără filtru care colectează grăsimea într-un dispozitiv lavabil. Dacă ai un model de hotă de bucătărie cu modul de recirculare a aerului, ar trebui să utilizezi și filtre de mirosuri sau filtre cu cărbune activ.