Mamografia este cea mai eficientă metodă de depistare a cancerului de sân în rândul femeilor cu vârsta mai mare de 40 ani, categoria care este, de altfel, și cea mai expusă acestei probleme. Prin intermediul mamografiei pot fi evidențiate microcalcificările, ca unic semn de cancer mamar în stadiu incipient, fază în care vindecarea completă se produce în peste 90% din cazuri. De ce să apelezi, însă, la o mamografie digitală 3D în locul celei clasice?
Creează o hartă tridimensională a sânilor
Mamografia clasică este similară unei radiografii a sânului, oferind o imagine 2D a structurii țesuturilor. Prin comparație, o mamografie digitală cu grad redus de iradiere oferă o reproducere asemănătoare unei tomografii computerizate: se obțin zeci de imagini din profunzime, din diverse unghiuri [1].
Ca urmare a acestui fapt, formațiunile benigne sau maligne de la nivelul sânului sunt depistate și descrise cu o mai bună acuratețe, comparativ cu mamografia standard.
Se evita suprapunerile de țesut
Având în vedere numărul mare de imagini obținute în timpul mamografiei 3D, suprapunerile de țesut, inevitabile la mamografia clasică, sunt prevenite. Acest lucru este sinonim cu un grad superior de acuratețe în depistarea și descrierea leziunilor. În special în cazul femeilor cu sâni caracterizați de o densitate crescută a țesutului mamar, este un avantaj important în ceea ce privește diagnosticarea unor eventuale tumori [2].
Se evită sub- și supradiagnosticarea
Mamografiile clasice au contribuit semnificativ la reducerea mortalității datorate cancerului de sân, dar au dezavantajul de a rata unele leziuni de dimensiuni mici și foarte mici, sau de a genera, în anumite condiții, imagini interpretate fals ca îngrijorătoare, dar care se dovedesc a fi doar țesut mamar normal.
Oferind o viziune profundă și detaliată asupra țesutului mamar, mamografia 3D evita atât subdiagnosticarea cancerelor incipiente, cât și tragerea unui semnal de alarmă în cazul unor particularități structurale benigne [3].
Este cea mai avansată tehnică de investigare a sânilor
În prezent, mamografia 3D este considerată cea mai eficientă metodă de investigare a sânului. În cazul în care medicul consideră că examenul nu este concludent, sau dacă există motive de îndoială, o acuratețe mai apropiată de 100% se poate obține prin completarea cu alte investigații imagistice, de pildă cu o ecografie mamară sau cu un examen RMN [1].
Nu trebuie să îți faci griji în legătură cu gradul de iradiere
Mamografia clasică folosește, deja, un grad redus de radiații, comparabil cu radiația cosmică în timpul unui zbor trans-oceanic sau cu radiația telurică acumulată în două săptămâni de viață normală, pe Terra [1].
Mamografia digitală 3D reduce și mai mult acest grad de iradiere, investigația presupunând o singură expunere a pacientului. În plus, precizia ridicată a unui astfel de dispozitiv medical reduce numărul rechemărilor [2].
Beneficiile mamografiei sunt cu mult mai mari decât riscul pe care îl presupune iradierea aferentă.
Statisticile pledează în mod evident în favoarea mamografiei digitale 3D ca test de screening
Înainte de a pune la îndoială necesitatea efectuării mamografiilor de screening, trebuie să cunoști câteva date concrete legate de eficiența acestor investigații:
- Mamografia depistează tumorile mamare cu 3 – 4 ani înainte ca acestea să devină palpabile;
- Această depistare precoce a cancerelor mamare cu dimensiuni mai mici de 1 cm se asociază cu o rată de vindecare de peste 90%;
- Mamografia digitală 3D detectează cu 41% mai multe cancere invazive decât mamografia clasică;
- Mamografia digitală 3D detectează cu 29% mai multe cancere mamare per total decât mamografia clasică;
- Mamografia, ca test de screening, a determinat scăderea cu 30% a mortalității determinată de cancerul la sân [3].
Cancerul la sân, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul femeilor, poate fi vindecat în condițiile unei detectări precoce. Dacă ai peste 40 ani, nu mai amâna mamografia, ca test de screening: salvează vieți!
Bibliografie
- “3D Mammogram: Who Needs One, What to Expect, and Risks.” Www.medicalnewstoday.com, 8 Feb. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/325978 accesat la 5.10.2022;
- Swannell, Cate. “3D Mammography: More Breast Cancers Detected.” Medical Journal of Australia, vol. Online first, 21 Oct. 2019, www.mja.com.au/journal/2019/3d-mammography-more-breast-cancers-detected accesat la 5.10.2022;
- “What You Need to Know about 3D Mammograms.” Healthline, 29 Mar. 2022, www.healthline.com/health/breast-cancer/3d-mammogram accesat la 5.10.2022.