Avantajele tehnologiei solare

Avantajele tehnologiei solare

Unul dintre cele mai mari avantaje ale luminilor solare ca iluminat exterior este rentabilitatea lor. Luminile de exterior sunt adesea mai scumpe de cumparat decat alte modele, dar se platesc pe termen lung. Pentru ca, spre deosebire de lampile electrice, energia solara este gratuita. Nu faci doar ceva bun pentru portofel, ci si pentru mediul tau inconjurator.

In plus, nu este nevoie sa rulati cabluri separate pentru luminile solare, cum este cazul luminilor electronice. Acest lucru face ca instalarea sa fie rapida si usoara. Poti alege o lampa solara gradina intr-o forma speciala.

In plus, datorita intensitatii lor luminoase de obicei mai mici, lampile solare sunt potrivite pentru delimitarea optica a cailor de gradina sau a ”paturilor de flori” , asa-numitele lumini de cale . De asemenea, pot functiona bine si sustin iluminatul exterior.

Cum functioneaza lumina solara?

Mai simplu spus, o lampa solara este o lampa electrica normala care nu obtine energia de care are nevoie de la reteaua electrica, ci de la soare. Pentru a face acest lucru, stocheaza energia soarelui intr-o baterie in timpul zilei si o emite automat din nou sub forma de lumina atunci cand este suficient de intuneric.

Celula solara este decisiva pentru eficienta luminii solare. Acesta este de obicei situat deasupra corpului de iluminat si consta din siliciu, un metal semiconductor care poate fi gasit, printre altele, in cuart sau nisip. Mai multe dintre aceste celule alcatuiesc un modul solar sau un panou. Pentru a proteja celulele solare de vant si de vreme, acestea sunt acoperite cu sticla si imbracate cu plastic peste tot. Acest lucru face ca spoturile solare – ca toate luminile de gradina – sa fie impermeabile.

Panourile functioneaza nu numai ca un convertor de energie, ci si ca un senzor de amurg. Cand se intuneca, celula solara nu mai poate furniza energie electrica si lampa trece in modul lumina. De indata ce poate furniza energie electrica a doua zi dimineata cu o luminozitate crescanda, se opreste automat. Unele modele moderne au si un comutator de pornire / oprire cu ajutorul caruia puteti regla timpul de iluminare.

LED + lumina solara = o combinatie buna!

Intrucat lumina luminilor solare consta acum in cea mai mare parte din LED-uri, este posibil un efect de 8-12 ore. In plus, lampile LED sunt foarte robuste si au o durata de viata extrem de lunga. Un LED poate aprinde pana la 100.000 de ore. Prin urmare, merita sa folositi si lumini solare cu LED pentru exterior!

Sfatul nostru

Asigurati-va ca nicio alta sursa de lumina, de exemplu un felinar, nu se afla in imediata apropiere a lampii solare. Acesta interfereaza cu senzorul si asigura faptul ca lumina solara este abia aprinsa sau deloc aprinsa. Din acest motiv, luminile solare nu trebuie sa fie niciodata prea apropiate intre ele in gradina.

Lumini solare iarna

Nu toate luminile solare sunt potrivite pentru iarna. Factorul decisiv aici este cat de bine este izolata bateria. Cu cat izolatia este mai proasta, cu atat este mai mare probabilitatea ca aceasta sa se rupa cu fluctuatii ridicate de temperatura. Deci, daca nu sunteti sigur daca lumina solara poate petrece iarna in gradina, ar trebui sa o pastrati in subsol sau in garaj.