Care este rolul unui aparat dentar și care sunt problemele pe care le rezolvă?

Care este rolul unui aparat dentar și care sunt problemele pe care le rezolvă?

Malocluzia este una dintre bolile foarte frecvente. Afectează aproximativ 60% din oameni și are multe consecințe neplăcute. Cum să rezolvi o astfel de problemă? Ar trebui să profiți de beneficiile tratamentului ortodontic. Aparatele ortodontice ajută la corectarea defectelor precum aglomerarea dinților, retracția mandibulară sau goluri interdentare mari. În timp este destul de la modă în zilele noastre să porți un aparat dentar, este și scump și inconfortabil. Ce tipuri de aparate ortodontice există și ce rol ar trebui să joace în gura ta?

Rolul unui aparat ortodontic

Rolurile principale ale aparatelor ortodontice sunt:

  • corectarea malocluziei;
  • vindecarea defectelor maxilo-faciale;
  • protecția dinților împotriva cariilor și a bolilor parodontale;
  • îmbunătățirea stimei de sine a pacientului;
  • vindecarea impedimentelor de vorbire.

Purtarea aparatelor dentare duce la necesitatea vizitelor frecvente la ortodontul care controlează starea danturii tale. De asemenea, este asociat cu un risc mai mare de carie dentară și demineralizare a smalțului.

Contraindicații pentru purtarea aparatelor dentare

Din păcate, nu toată lumea își poate rezolva problemele dentare cu ajutorul unui aparat dentar. Cele mai frecvente contraindicații includ:

  • boli ale pulpei dentare;
  • boala parodontală;
  • boli ale țesuturilor din jurul dintelui;
  • alergie la componentele din aliaj metalic;
  • cavități sau carii care ar trebui tratate înainte de a introduce dispozitivul;
  • unele boli precum diabetul, leucemia, osteoporoza.

Tipuri de aparate ortodontice

Înainte de a alege un anumit model, este important ca medicul dentist să îți prezinte posibilitățile și ceea ce ți se potrivește, precum și pretul unui aparat dentar la Dentocare.

Aparat detașabil

Este dedicat în principal copiilor din grupa de vârstă de la 8 la 12 ani. Astfel de modele constau dintr-o placă acrilică într-o culoare aleasă de un copil mic, bucle de sârmă care sunt ajustate de ortodont la dinți, cleme și, în unele cazuri, arcuri, șuruburi. Aparatele dentare detașabile sunt purtate conform instrucțiunilor medicului, de obicei aproximativ 10 ore pe zi. Tratamentul în sine poate dura chiar câțiva ani, iar eficacitatea sa depinde în principal de regularitatea purtării aparatelor dentare.

Indicațiile pentru purtarea unui aparat auditiv detașabil includ:

  • asimetrie în trăsăturile feței;
  • bărbie retrasă sau proeminentă;
  • goluri între dinți;
  • impedimente de vorbire;
  • gura încă deschisă.

Aparate fixe

Aparatele dentare fixe sunt de obicei folosite numai atunci când pacientul are toți dinții permanenți – deci este dedicat în principal adolescenților și adulților. Deși dinții pot fi îndreptați la orice vârstă, trebuie amintit că țesutul osos devine mai greu cu timpul – deci malocluziile sunt mai greu de vindecat și mai dureroase. Poate fi realizat, de exemplu, din metal, porțelan sau acril. La unii pacienți, elementele suplimentare ale aparatului pot fi arcade palatine, șuruburi sau arcuri. Momentul îndreptării mușcăturii în acest caz este de obicei de aproximativ 2 – 3 ani.

Tratamentul ortodontic te ajută, de asemenea, să scapi de bruxism, adică scrâșnirea dinților. Starea este adesea nedetectabilă de tine însuți, deoarece mișcările patologice ale maxilarului apar în general în timp ce dormi.

După cum poți vedea, aparatul ortodontic trebuie reglat individual pentru fiecare persoană. Purtarea acestuia, deși duce la dinții drepți ideali, este uneori dureroasă și, în cazul unui aparat fix, împiedică igiena dentară adecvată. Prin urmare, atunci când porți un aparat dentar, trebuie să raportezi orice îndoieli unui specialist și să ai grijă deosebită de dinți.

Spalatorie Tapiterii Oradea Curatatorie Tapiterie La www.Clean-Spot.ro, ne dedicăm să oferim servicii profesionale de curățare și igienizare pentru orice tip de tapițerie. Fie că ești...