Case de marcat vs POS. Afla care este alegerea potrivita pentru restaurantul tau!

Case de marcat vs POS. Afla care este alegerea potrivita pentru restaurantul tau!

Esti la inceput de drum si iti pregatesti restaurantul pentru marea deschidere. Urmeaza sa cumperi prima casa de marcat dar nu stii daca sa alegi un model simplu, standard, sau un sistem POS performant.

In acest caz este important sa intelegi care este diferenta intre cele doua si ce beneficii aduc pentru buna functionare a restaurantului tau.

In trecut, inainte de a folosi case de marcat, operatorii de restaurante foloseau registrele din hartie ca modalitatea oficiala de inregistrare a fluxului de numerar. Pe masura ce timpul a trecut, ca si modalitate de centralizare, au fost folosite casele de marcat. Apoi, pe piata, au aparut sisteme complexe de gestionare, numite POS.

Casele de marcat sunt dispozitive mecanice sau electronice care intregistreaza si calculeaza tranzactii. Acestea au un sertar fizic in care numerarul este depozitat. De asemenea, le este atasata o imprimanta de mici dimensiuni care tipareste chitante fiscale.

Procesul prin care o tranzactie este intregistrata arata in felul urmator: operatorul introduce in sistem suma tranzactionata, sertarul se deschide, operatorul colecteaza numerarul, inchide sertarul, iar chitanta este tiparita.

Aproape toate casele de marcat sunt conectate la terminale de card de credit si debit pentru a putea intregistra platile fara numerar.

Un sistem POS, pe langa tot ceea ce face o casa de marcat, ofera functii de gestionare avansata a datelor si ofera posibilitatea de a instala si adauga o varietate de dispozitive esentiale unui restaurant modern.

Principala diferenta dintre o casa de marcat si un sistem POS este capacitatea de a colecta, inregistra si procesa seturi mari de date, care pot fi apoi analizate si folosite in gestionarea mai buna a restaurantelor. Sistemele POS pentru restaurante pot indeplini tot felul de sarcini, de la procesarea comenzilor la pachet, pana la gestionare vanzarilor si a stocurilor.

POS-ul calculeaza vanzarile in functie de intervale de date: intervalul de timp, tipul de produs, persoana care a inregistrat datele si sursa comenzii. Apoi ajuta la procesarea acestor date in rapoarte care ofera o perspectiva clara asupra activitatii restaurantului.

Atat casele de marcat, cat si sistemele POS sunt relativ usor de utilizat. In cazul caselor de marcat pretul este introdus manual de fiecare data, in timp ce sistemele POS au o baza de date din care selectezi pretul fiecarui produs. Casele de marcat sunt potrivite pentru restaurantele cu un flux mai mic de clienti deoarece necesita un timp mai lung pentru efectuarea platilor.

Multe dintre restaurante nu au bugetul necesar pentru achizitia unui sistem POS si apeleaza la casele de marcat deoarece sunt o investitie mai mica, sunt usor de intretinut, iar piesele de schimb nu sunt scumpe. Chiar daca un sistem POS ofera mai multe beneficii, restaurantele isi pot desfasura activitatea fara probleme si daca aleg o casa de marcat simpla.

Alegerea dintre o casa de marcat si un sistem POS trebuie facuta cu atentie. Apeleaza la expertii Cria Soft Solutions pentru a obtine indrumarea necesara in alegerea aparaturii fiscale pentru restaurantul