Locuința reprezintă locul în care te simți bine, iar pentru a fi în siguranță este nevoie să ai protecție în fața unor riscuri ce ar putea să apară.
Asigurarea obligatorie a locuinței PAD prevede protecție pentru principalii trei factori de risc identificați la nivelul țării: cutremur, inundații, alunecări de teren. Încheierea unei asigurări facultative îți aduce siguranță și liniște pentru că poți include și alte riscuri, pe care le consideri importante.
Ce este asigurarea de locuință?
Investițiile și sacrificiile făcute pentru ca locuința să fie cât mai confortabilă, în ton cu personalitatea și nevoile familiei determină, atunci când vine vorba de asigurarea locuinței, adoptarea unei politici pe măsura eforturilor depuse.
Asigurarea obligatorie pentru locuință PAD oferă protecție doar pentru câteva riscuri. Acesta este motivul principal care determină tot mai multe persoane să se îndrepte spre asigurare de locuință facultativă, în speranța unei susțineri mai mari.
Asigurarea de locuință poate acoperi construcțiile cu destinație locuibilă: apartamente, case și dependințe. Pentru a putea încheia o astfel de asigurare trebuie să fii proprietarul, administratorul, chiriașul, custodele sau moștenitorul legal al clădirii sau bunurilor respective.
Asigurarea locuinței la adevărata ei valoare sau de piață îți aduce înapoi suma totală, în cazul unei daune, pentru a putea investi într-o nouă casă.
Cu toate acestea, poți încheia asigurarea de locuință și la valoarea de nou, cu mențiunea că va trebui să ții cont de cheltuielile necesare pentru construirea integrală a clădirii sau achiziționarea unor bunuri asemănătoare.
Ce poate acoperi o asigurare de locuință?
Principalele riscuri asigurate pentru locuință sunt în caz de: cutremur de pământ, inundații și aluviuni, alunecări de teren. De asemenea, pe polița de asigurare de locuință pot fi trecute și alte riscuri identificate precum: incendiu, trăsnet, explozie, căderea unor aparate de zbor și a vehiculelor spațiale pe locuința ta, lovirea de către mașini care nu îți aparțin, fenomene atmosferice, diverse pagube provocate de greutatea stratului de zăpadă.
Achiziția unei polițe facultative de locuință te ajută să fii acoperit în situația spargerii accidentale a conductelor de apă, refularea canalizării, furt, vandalism, daune cauzate terților, avarii la centrala termică sau spargerea bunurilor casabile.
Ce nu poți asigura?
Asigurarea de locuință nu se poate încheia pentru clădirile în stare avansată de degradare, cele nelocuite, părăsite, fără uși, ferestre și încuietori, sau pentru clădirile aflate în zone cu risc seismic, inundabile, pe suprafețe unde există șanse mari să se înregistreze alunecări de teren.
Alte excluderi vizează clădirile în construcție, terenul, construcțiile subterane fără imobil deasupra sau cele care au fost ridicate fără proiecte și/sau autorizații de construcție.
Când nu poți primi despăgubirea?
Pentru daunele provocate de război, greve, revolte, confiscări, explozii sau exproprieri, precum și pentru pagubele produse cu intenție de către asigurat sau familia acestuia nu vei primi despăgubiri.
Atenție: erorile de proiectare sau defectele de construcție care pot duce la prăbușirea casei sunt exceptate de la plata despăgubirilor.
Cât este valabilă asigurarea de locuință?
Odată încheiată asigurarea de locuință, valabilitatea acesteia începe în 5 zile de la data emiterii dacă nu ai poliță obligatorie de locuință PAD sau în prima zi de la data emiterii dacă există poliță PAD valabilă. Durata minimă este de 3 luni, maximum este de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii.
Prima de asigurare se poate plăti anticipat și integral sau în rate. Dacă alegi varianta de plată în rate, prima rată de asigurare trebuie plătită la încheierea poliței, iar următoarele până la data scadentă, trecută în contract. Asigurarea încetează la ora 24:00 a ultimei zile din perioada contractuală.
Atenție: asiguratorul sau brokerul trebuie să te anunțe înainte de expirarea poliței că asigurarea se apropie de scadență pentru a putea să o reînnoiești și să continui să fii protejat.
Asigurarea locuinței este o necesitate. Odată identificate riscurile la care ai putea să fii expus, trebuie doar să găsești asiguratorul sau brokerul care să îți ofere un plan pe măsura nevoilor. Verifică atent opțiunile din piață și achiziționează varianta potrivită casei și familiei tale.