Cum să scapi de efectele asteniei de primăvară

Cum să scapi de efectele asteniei de primăvară

Astenia de primăvară nu este o afecţiune medicală în sine. Este, mai degrabă, o stare resimțită de mulți prin oboseală accentuată, dureri de cap ce apar din senin, lipsă de productivitate şi o stare generală proastă.

Chiar dacă nu se știu exact cauzele care determină instalarea asteniei de primăvară, efectele sunt resimțite de cea mai mare parte a populaţiei globului ce locuieşte emisfera nordică a pământului. Semnele asteniei încep să fie simțite de la jumătatea lunii martie şi pot dura până târziu în luna aprilie.

Stai în aer liber

Mulţi cercetătorii sunt de părere că astenia de primăvară apare ca urmare unui deficit de secreţie de serotonină. Studiile realizate de specialişti au scos la iveală că în timpul iernii, când durata zilei este mai mică, acest hormon se excretă în cantități mai mici decât în perioada de vară, fapt ce duce la apariția stărilor specifice asteniei (extenuare, oboseală, stres). Un remediu eficient de combatere a acesteia este de a petrece cât mai mult timp în aer liber, la soare. Poți muta antrenamentele din sală în aer liber sau te poți bucura de plimbări lungi. Începutul de primăvară este momentul optim să redescoperi pasiuni, deci poţi începe să faci drumeţii lungi în natură, să mergi cu bicicleta sau pur şi simplu să stai şi să citeşti din cartea preferată pe o bancă din parc.

Găseşte echilibru între viața personală şi serviciu

Tot mai des obişnuim să aducem din grijile de la serviciu acasă, deci ne simțim acaparaţi sau chiar invadaţi de probleme. La aceste atacuri organismul nostru răspunde secretând cantități mai mari de hormoni ai stresului. Aceşti hormoni accentuează stările pe care cei mai mulţi dintre noi le resimţim din pricina asteniei. Făcând o detaşare clară între viaţă personală şi cea de serviciu se minimizează stresul asupra organismului, deci şi hormonii care influenţează negativ se excretă în cantități mai mici.

Renunţă la obiceiuri care afectează sănătatea

Numeroase obiceiuri afectează sănătatea fizică, psihică şi confortul personal. Consumul exagerat de alcool, mâncatul în exces, fumatul, consumul de țigări electronice şi lichide cu nicotină sunt doar câteva dintre obiceiurile care influențează starea sistemului imun şi care pot accentua efectele asteniei de primăvară. Se ştie că la aceste comportamente se renunță greu, de cele mai multe ori este nevoie de ajutor specializat pentru a avea succes. Specialiştii atrag atenția că reducându-se treptat, se pot obține rezultate pozitive. O reducere treptată a numărului de țigări fumate, a cantității de mâncare ingerată, ș.a. nu doar că va avea efecte benefice pentru sănătate, dar va reduce considerabil oboseala accentuată şi lipsa de energie produse de astenie.