Cum se alege corect uleiul de motor?

Cum se alege corect uleiul de motor?

Folosirea uleiului de motor potrivit pentru vehiculul tau este esentiala pentru a-l mentine fara probleme. Aveti nevoie de ajutor pentru a alege uleiul potrivit pentru vehiculul vostru? In cele ce urmeaza va vom oferi cateva informatii utile. Motorul are nevoie de lubrifiere constanta si asta face uleiul de motor. Ajuta la racirea motorului, limiteaza uzura componentelor sale si il mentine curat. Alegerea uleiului potrivit este esentiala pentru buna functionare a motorului si durata de viata a acestuia.

Uleiul de motor este una dintre cele mai importante elemente pe care trebuie sa le utilizezi pentru masina ta si este de asemenea gasit in mai multe magazine. Din aceleasi magazine poti cumpara si accesorii auto de buna calitate pentru masina ta.

Cum sa alegi uleiul de motor?

  1. Indicii de vascozitate:

Cand intrati in departamentul petrolier si aruncati o privire mai atenta la o cutie, in afara de marca, unul dintre primele lucruri care va sare privirea este o combinatie de numere si o litera precum „10w40”, „5w40”, etc.  Aceasta este indicele de vascozitate. Cumpara ulei de motor de foarte buna calitate si masina iti va multumi. Intra pe link si vei gasi toate produsele de care ai nevoie astfel incat sa poti obtine cele mai bune rezultate atunci cand iti schimbi uleiul de la masina.

Pentru informatii, primul numar indica fluiditatea uleiului rece si al doilea performanta lubrifiantului la temperatura ridicata.

  • 5w30 si 5w40 (asa-numitele uleiuri „100% sintetice”)

Motoarele recente (fie diesel, fie pe benzina) au o recomandare de 5w30 sau 5w40. Daca aveti un vehicul echipat cu un filtru de particule, alegerea va fi usoara pentru voi, trebuie sa fie 5w30 (standard C1, 2, 3, 4, in functie de marca vehiculului). Pentru altii, acest tip de ulei este recomandat daca puneti mult stres pe motor: multe opriri si porniri (in special in oras), conducere sportiva. Aceste uleiuri faciliteaza pornirea motorului de la rece. O alegere interesanta din punct de vedere economic pentru soferii mai indrazneti. Deoarece, pe langa consumul de combustibil, un ulei de 5w30 sau 5w40 permite intervale mai mari de schimbare a uleiului: distantate de la 20.000 la 30.000 km pentru motorina de ultima generatie (tip DCI, HDI, TDI de exemplu). Si de la 10 la 15.000 km pentru esente. Cu toate acestea, nu uitati sa verificati nivelul in mod regulat.

  • 10w40 (asa-numitul ulei „semisintetic”)

Un 10w40 ofera un nivel foarte bun de protectie, dar in schimb necesita un interval standard de schimb de ulei (aproximativ 10.000 km pentru un motorina). Daca faci calatorii mixte (oras + sosea) si ai un stil de conducere care solicita in mod normal motorul, alege-l pentru raportul sau calitate / pret. Un ulei de 10w40 faciliteaza si pornirea la rece.

  • 15w40 (asa-numitul ulei „mineral”)

Daca aveti un vehicul pe benzina „vechi” (peste 12 ani), pe motorina fara turbo si / sau kilometraj ridicat, uleiul de 15w40 este pentru voi. Fiind mai gros, un 15w40 poate compensa consumul ridicat de ulei. Este recomandabil, cu aceasta vascozitate, sa reduceti intervalele de schimb de ulei, deoarece acest tip de ulei isi pierde mai repede proprietatile de lubrifiere.

 

  1. Standardele:

Acestea se gasesc adesea pe spatele containerului si iau formele „ACEA B3 / B4”, „API CF / DF”, „VW 500.01”. Mai simplu spus, aceste litere si cifre permit determinarea daca un ulei este fabricat pentru un motor pe benzina sau diesel, evaluarea nivelului sau de performanta si indeplinirea sau nu a anumitor recomandari specifice fiecarui producator.

De unde stii ce standarde sunt potrivite pentru vehiculul tau?

Doua solutii simple:

  • Informatiile sunt continute in manualul de utilizare al vehiculului
  • Solicitati sfaturi profesionale