Cum se face bautura kombucha – reteta Kombucha

Cum se face bautura kombucha – reteta Kombucha

Ingrediente:

  • 1 cultura buna kombucha;
  • 1/4 din ceai fermentat;
  • 250 g de zahar alb rafinat;
  • 3 l de apa minerala pura fara clor;
  • 4 pana la 6 pliculete mici de ceai negru;
  • 1 vas mare de sticla bine dezinfectat;
  • 1 recipient de sticla foarte curat pentru fermentare;
  • 1 carpa de bucatarie bine dezinfectata pentru a acoperi recipientul de sticla;
  • 1 elastic bun sau un fir curat puternic pentru a tine panza.

Mod de preparare:

  1. Scapa de toate inelele, bratarile sau ceasurile pe care le porti, spala-te bine pe maini si dezinfecteaza cu atentie toate suprafetele care au intrat in contact cu obiectele folosite la prepararea bauturii, asigurandu-te ca sunt bine sterilizate.
  2. Se fierb 3 l de apa in oala timp de cinci pana la 10 minute. Adaugati 250 g de zahar si fierbeti inca doua sau trei minute;
  3. Opriti focul si adaugati ceaiul in oala. Lasati ceaiul sa stea in apa timp de 15 pana la 20 de minute;
  4. Dupa aceea, scoateti ceaiul si lasati lichidul sa se raceasca. Cand este la temperatura camerei, mutati in vasul de sticla unde va avea loc fermentarea;
  5. Adaugati ceaiul fermentat. Asezati cu grija cultura kombucha pe suprafata lichidului in recipient, lasand partea cea mai subtire si cea mai clara in sus si partea cea mai aspra si cea mai intunecata in jos;
  6. Asezati panza deasupra recipientului de sticla si fixati-o ferm cu banda de cauciuc;
  7. Lasati recipientul intr-un loc linistit, steril, care nu primeste fum de tigara, spori de plante sau lumina directa a soarelui. Inainte de a alege locul, este important sa stiti ca produsul genereaza un miros acid sau asemanator otetului. Prin urmare, selectati un spatiu in care mirosul nu va deranjeaza atat de mult, deoarece oala nu ar trebui sa se miste, cu riscul de a intarzia procesul;
  8. Lasati kombucha sa stea timp de cinci pana la 14 zile sa se odihneasca. Vremea variaza in functie de temperatura mediului si de perioada din an. Daca este fierbinte, din a treia zi este permis sa gustati kombucha cu o lingura de lemn sau plastic bine dezinfectata (aluminiu, nici macar nu va ganditi la asta!), deoarece fermentarea are loc mai repede in caldura.
  9. Cand experimentati, aveti grija sa amestecati lichidul cat mai putin posibil. Gustul poate fi similar cu cel al sampaniei. Nu exista o regula fixa cu privire la gustul ideal care indica cand este gata, preferinta personala este ceea ce determina daca produsul este gata sau daca ar trebui sa mai asteptati cateva zile.
  • Transferati kombucha in sticle mai mici, fara a le umple pana la capat, si inchideti-le cu capace de plastic fara fir pentru a preveni spargerea dioxidului de carbon eliberat din sticla. De asemenea, se recomanda rezervarea a 10% din cantitatea de lichid fermentat pentru urmatoarea productie de kombucha. Utilizarea lichidului rezervat nu este obligatorie si daca bauturile dumneavoastra ies otetoase sau foarte acide, acest lichid nu trebuie utilizat.

Atentie la pregatirea kombucha

Food and Drug Administration (FDA), o agentie de sanatate din SUA, si-a exprimat anterior ingrijorarea cu privire la contaminarea kombucha cu ciuperci, cum ar fi Aspergillus (care poate provoca boli pulmonare infectioase) si Candida sp (care poate provoca rani).

Prepararea kombucha la domiciliu trebuie efectuata foarte atent, intr-un mediu si cu obiecte sterilizate, deoarece exista riscul contaminarii cu drojdii si bacterii patogene (provocand boli).