De ce sa te muti intr-un sat urban: ce avantaje iti ofera acesta

De ce sa te muti intr-un sat urban: ce avantaje iti ofera acesta

Satele urbane, compacte si pietonale reprezinta un model de dezvoltare economica durabila, datorita reducerii costurilor pentru transport. Astfel, locuitorii dispun de fonduri mai mari, pe care ii pot investi in bunuri locale, fiind astfel create districte comerciale atractive.

Afla din acest articol ce este un sat urban si ce avantaje prezinta acesta, pentru a stabili daca este optiunea potrivita pentru tine.

 

Ce este un sat urban

Un sat urban este un cartier compact multimodal cu utilizare mixta in care majoritatea serviciilor de baza sunt usor de accesat mergand pe jos, cu bicicleta sau cu un e-scuter. Poti verifica terenul perfect pentru construirea casei tale in Dumbrava Vlasiei pentru a-ti forma o idee asupra aspectului general al unui astfel de sat urban.

Exista mai multe tipuri de sate urbane. In zonele rurale, acestea consista din asezari cu o populatie intre 2.000 si 10.000 de rezidenti. In zonele suburbane, acestea includ districte comerciale cu utilizare mixta intre care te poti deplasa pe jos; ocazional, pot fi construite in apropierea unei statii de transport public. In cazul oraselor, acestea includ districte si strazi comerciale.

 

Ce presupune un sat urban sustenabil

Consumatorii vor bunuri, iar afacerile vor clienti. Un sat urban ii aduce impreuna pentru a crea o relatie benefica si stabila in care toata lumea are de castigat. Pentru a avea succes, un sat urban trebuie sa aiba un numar potrivit de afaceri care deservesc nevoile angajatilor si rezidentilor.

Un punct necesar pentru o astfel de zona este un magazin alimentar cu servire completa. Acesta ar trebui sa ofere alimente accesibile si specifice (organice, traditionale), un magazin cu delicatese, o bacanie, brutarie si o farmacie. Daca acestea din urma nu fac parte din complexul principal, ar trebui incluse in zona apropriata acestuia.

Un astfel de magazin si celelalte afaceri din satul urban ar avea nevoie de aproximativ 10.000 de clienti. Pentru a sustine economia locala si pentru a minimiza traficul local, cel putin jumatate dintre acei clienti ar trebui sa fie angajati din zonele apropiate sau rezidenti ce pot ajunge la locul de munca fara sa foloseasca masina.

Asadar, toate spatiile de care ai putea avea nevoie se afla in apropierea ta mereu, fiind la o distanta acceptabila pentru a merge pe jos.

 

Cum sustin satele urbane dezvoltarea economica personala si locala?

Un sat urban te ajuta si sa inregistrezi cheltuiei mai mici. Asadar, un numar mai mic de persoane care detin automobile inseamna cheltuieli reduse pentru intretinerea masinii. 

La nivel local, deoarece acestea necesita un aport minim de forta de munca si cea mai mare parte a valorii este importata din alte regiuni, cheltuielile pentru vehicule si combustibil tind sa ofere mai putine locuri de munca locale, activitati de afaceri sau productivitate decat majoritatea achizitiilor de consum.

Dealerii de vehicule pregătesc, vand si fac service-ul automobilelor, dar aceste activitati reprezinta un procentaj scazut din costurile totale ale vehiculelor, iar, de cele mai multe ori, cumparea de combustibil se face acum in mod automatizat, necesitand un numar scazut de forta de munca.

Asadar, cele mai multe alte bunuri de consum necesita mult mai multa forta de munca locala, ceea ce duce la un volum mai ridicat de bani  care circula in economia locala. O familie tipica ce se muta dintr-o suburbie dependentă de automobile intr-un sat urban isi va reduce cheltuielile pentru autovehicule la jumatate.

Acesti bani pot fi pusi deoparte sau pot intra in economia locala, prin cumpararea de alimente, intretinerea casei, divertisment si educatie. Toate acestea produc locuri de munca in cadrul comunitatii.

 

Deoarece sunt mai compacte și mai ușor de parcurs, cu volume si viteze mai mici ale traficului auto, satele urbane tind sa fie mai atractive pentru potentialii cumparatori si rezidenti, dar si pentru industriile durabile, cum ar fi serviciile profesionale ori dezvoltarea de software, ai caror angajati vor sa aiba magazine, restaurante si spatii pentru copii in apropiere.