Detartrajul dentar

Detartrajul dentar

Un procedeu de indepartare a tartrului este utilizarea aparatelor cu ultrasunete, aceste aparate functioneaza pe baza unor ultrasunete emise care au rolul de a disloca tartul de pe suprafara dintilor, acesta urmand sa fie indepartat cu ajutorul unui jet de apa, care are de asemenea rolul de a impiedica supraincalzirea dintelui si afectarea pulpei dentare.

Când știi că ai nevoie de detartraj si cum sa eviti unele urgente stomatologice?

Dacă ai gingiile inflamate și sângerează, nu reușești să scapi de mirosul neplăcut al gurii sau simți pe dinți zone aspre și ușor îngălbenite înseamnă că ai de-a face cu tartrul.  Acestea sunt semnele că e timpul să te programezi la o ședință de detartraj profesionist.

 

Este bine să nu amâni această procedură pentru că tartrul poate provoca probleme serioase de sănătate.  Dar hai să o luăm cu începutul.

Ce este tartrul, de fapt?

Poți să îl consideri o afecțiune a dinților care se formează în timp. Întâlnirea dintre mâncare și salivă creează un mediu propice pentru dezvoltarea și depunerea bacteriilor. Acestea se pot depune pe dinți și gingii, dar cel mai des se depun pe marginea gingiilor.

 

Primul pas spre formarea tartrului este placa bacteriană. Stratul incolor de bacterii, despre care am scris mai sus, se depune între dinți și sub linia gingiei formând ceea ce numim placa bacteriană. Aceasta nu prezintă pericol mare pentru dantură și poate fi eliminată printr-un periaj regulat și bine făcut. Însă, cu tot cu o igienă orală adecvată, nu ai cum să o elimini în totalitate. În timp, aceste depozite se calcifiază formând tartrul.

 

Există alimente care favorizează formarea plăcii bacteriene, așa că îți recomandăm să eviți cât de mult alimentele ce conțin carbohidrați și mult zahăr.

 

Intervenția de albire , presupune acoperirea gingiilor cu strat polimeric de protecţie, acoperirea dinţilor cu peroxid de hidrogen, substanță esențială în procesul de albire şi folosirea dispozitivului laser. Întregul proces este nedureros şi nu produce disconfort major pacientului.

 

Cum știi că ai tartru?

Dacă prezinți unul din următoarele semne este foarte posibil să ai tartru:
– ai gingiile inflamate
– suferi de sângerări gingivale
– respirație urât mirositoare
– oricât ai peria, simți că dinții nu sunt curați
– simți zone aspre când atingi dinții cu limba
– te ferești să zâmbești
– eviți periajul din cauza durerilor gingivale

 

Spre deosebire de placa bacteriană care este o peliculă incoloră de bacterii, tartrul este o construcție minerală ușor de văzut. Îl simți în gură ca pe o prezență dură care nu dispare la periaj.

 

 

Tartrul vine și cu un aspect inestetic, iar asta îți poate provoca jenă și poate duce la scăderea stimei de sine. La poze nu zâmbești „cu toți dinții” și te ferești să vorbești prea aproape de cineva din cauza mirosului neplăcut. Când ai ajuns în acest punct înseamnă că e timpul să apelezi la detartraj ca să poți râde cu toată inima și cu toți dinții.

 

Însă problemele nu se opresc aici. Aperența inestetic este doar un aspect al tartrului. Acesta poate crea probleme de sănătate.

De ce e așa periculos tartrul?

Dacă vei ignora semnele de mai sus și vei amâna vizita la stomatolog, tartrul va continua să se depună și îți va crea probleme de sănătate din ce în ce mai grave.

 

Spuneam că tartrul se depune chiar la baza gingiilor, însă, de multe ori, se ascunde și sub gingii. Acestea se inflamează, sângerează și, netratat corespunzător, duce la boli ale gingiilor precum gingivita sau parodontita.

 

Cariile sunt o altă complicație creată de tartru, iar durerea de dinți e una din cele mai greu de suportat dureri. Dacă nu ai trecut prin asta până acum, crede-ne pe cuvânt. De asemenea, acest strat calcifiat poate duce chiar la pierderea dinților.

 

Însă asta nu e tot! Problemele create de tartru nu se opresc doar la cele de la nivel bucal. În cazuri extreme, inflamarea gingiilor (provocate de tartru) poate duce la boli grave precum boli ale inimii, diabet sau artrită. Oamenii de știință au descoperit legături între bolile parodontale și aceste afecțiuni. Explicația este că bacteriile orale pot ajunge în fluxul sanguin și pot leza organe importante.

 

După cum vezi, nu e de glumit cu această afecțiune, de aceea este recomadată vizita la medicul stomatolog de două ori pe an.

Dacă ai ajuns până aici și ai decis că e timpul să vii la detartraj, însă ți-e teamă de procedură, vrem să te asigurăm din capul locului că detartrajul nu mai este o procedură chinuitoare.

Poți să îndepărtezi tartrul singur, acasă?

Dacă vei căuta pe internet vei găsi tot felul de titluri care mai de care mai ademenitoare și tot felul de metode, tradiționale sau mai puțin tradiționale, pe care să le folosești singur pentru a îndepărta tartrul.

 

Adevărul este că niciuna nu te va ajuta. Ca să rămâi cu dinții perfect curați și sănătoși, ai nevoie să apelezi la un profesionist pentru a îndepărta tartrul.

 

Desigur, poți încerca acasă una din metodele care te tentează. Cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla este…să nu se întâmple nimic. Adică să nu aibă efect și să nu îndepărteze tartrul. Cel mai rău ar fi să îl îndepărteze cu tot cu smalțul dinților sau să îți lezeze gingiile și nu ai vrea asta.

 

În timp ce unii stomatologi încă se bazează pe instrumente manuale pentru a răzui tartrul, detartrajul manual fiind mai puțin eficient, cabinetele stomatologice moderne folosesc astăzi instrumente cu ultrasunete pentru o precizie maximă, îndepărtare eficientă și, în general, un confort mai bun al pacientului.

La EB Dent folosim un aparat special care îndepărtează tartrul fără a afecta dinții și fără a fi dureros.

Detartraj relaxat datorită aparatului cu ultrasunete

La EB Dent folosim aparatul cu ultrasunete Woodpecker pentru a îndepărta complet tartrul de pe dinți și de sub gingii. Avantajul unui aparat cu ultrasunete este că procesul este rapid, nu afectează smalțul dinților și nu produce dureri.

 

  •  Această metodă de curățare este ușor de suportat inclusiv de către cei care suferă de parodontită.

  • Se pot curăța cu ușurință bacteriile din spațiile adânci, spații care sunt inaccesibile instrumentelor tradiționale. Acest aparat este eficient datorită vibrațiilor create de ultrasunete și care dislocă tartrul și din spațiile greu accesibile.

  • Aparatul cu ultrasunete este mai rapid decât cel manual datorită lichidului de răcire care se folosește în timpul procedurii de detartraj și care ajută la spargerea plăcii și a tartrului.

  • Vei avea dinții impecabili deoarece nu vei mai rămâne cu pete pe dinți cauzate de tartrul depus (și înlăturat)