Diferentele intre cafea de speecialitate si cafea mass market

Diferentele intre cafea de speecialitate si cafea mass market

Este clar ca, ori de cate ori bem cafea de la diferite marci sau origini, observam gusturi, arome si texturi diferite care largesc dreptul tuturor sa aiba anumite preferinte fata de o marca. Cu toate acestea, multi oameni confunda cafeaua comerciala si cafeaua de specialitate, cand acestea sunt foarte diferite din toate punctele de vedere. Explicam mai jos diferentele intre cafea de specialitate si cafeaua normala, din magazine.

Se poate spune ca singurul lucru in comun intre aceste tipuri este faptul ca provin din arbori de cafea, dar diferentele dintre ele incep de la procesul de cultivare si pana la vanzare. In primul rand, cafeaua din comert este mult mai ieftina decat cafeaua de specialitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca prepararea sa este mult mai industriala si este orientata in mod special spre vanzarea si consumul in masa.

Cafeaua din comert este facuta in principal din amestecul de boabe de cafea, pentru a reduce costurile. In general, amestecul este compus din boabe de cafea Arabica si Robusta, care contin arome si gusturi foarte diferite. Se poate spune ca singurul lucru comun intre aceste tipuri este ca provin din arbori de cafea, dar diferentele dintre ele incep de la procesul de cultivare pana la vanzarea lor.

Deci, care este diferenta dintre cafeaua comerciala si cea de specialitate?

In ceea ce priveste gustul, cafeaua din comert are un gust uniform, adesea amar, si este dificil sa distingeti ceva special. In schimb, in cafeaua de specialitate puteti gasi note de nuci, lemn, ciocolata si alte arome, precum si o aroma distinsa si eleganta, foarte diferita si intalnita exclusiv la produsele artizanale. Procesul este, de asemenea, complet diferit. In cazul cafelei comerciale, recoltarea si selectia boabelor este neglijata, deseori se folosesc tot felul de boabe pentru a obtine cat mai multa cafea. Pe de alta parte, cafeaua de specialitate pune accentul pe faptul ca sunt selectate doar cele mai bune boabe, eliminandu-le pe cele defectuoase, precum si pe faptul ca este punctul ideal pentru recoltare si cules.

In mod clar, prajirea este una dintre valorile fundamentale ale unei cafele bune, asa cum am explicat mai sus. Cafeaua din comert este prajita industrial, fara selectie si cu putina atentie. In plus, cafeaua comerciala este, de asemenea, durabila. Prin urmare,  cafeaua poate rezista in ambalaj luni de zile. In schimb, prajirea cafelei de specialitate este diferita: se verifica daca boabele au defecte si se elimina orice problema. In plus, gustul si punctul de prajire sunt revizuite, astfel incat punctele de aciditate sa nu fie depasite, iar notele si aromele unei cafele bune sa poata fi inca distinse.

In cele din urma, ambalajul este complet diferit. Cafeaua din comert se pune in borcane de sticla sau in cutii, se face automat si masiv, cu conditia sa fie trimisa la supermarketuri si magazine. Diferenta fata de cafeaua de specialitate este ca ambalajul acesteia este special si unic. Acesta este realizata cu cea mai mare grija pentru a evita orice problema in procesul de ambalare si transport, protejandu complet gustul prin tehnici pe care numai specialistii in cafea le cunosc.