Igiena orala este esentiala pentru sanatatea dintilor si a gingiilor. Este important sa-ti protejezi dintii de potentiale probleme sau afectiuni care pot rezulta in urma neglijentei si igienei orale necorespunzatoare.
Deoarece preventia este mult mai usor de realizat si mai putin costisitoare decat tratarea problemelor in sine, afla in continuare cateva sfaturi legate de ingrijirea dintilor, pentru a obtine o dantura perfecta!
5 sfaturi pentru o igiena orala corespunzatoare
Chiar daca smaltul dentar este foarte dur, acesta este susceptibil insa la bacterii si acid. Pentru a avea o igiena orala buna, iata cateva lucruri de luat in considerare:
Spala-te corect pe dinti
Daca sedinta ta de spalat pe dinti consta in 20 de secunde de frecat agresiv, afla ca faci mai mult rau decat bine atat dintilor, cat si gingiilor.
Pe langa faptul ca miscarile agresive pot leza gingiile, lucru care poate duce la sangerarea acestora, timpul scurt acordat acestei ingrijiri nu este de ajuns pentru a indeparta majoritatea bacteriilor.
Pentru o igiena orala corespunzatoare, spalatul pe dinti trebuie sa dureze doua minute si sa se realizeze de doua ori pe zi. Aceasta perioada ofera destul timp pentru a curata corespunzator dantura si pentru a inlatura bacteriile si resturile alimentare.
Mai mult decat atat, tehnica in sine este la fel de importanta pentru a evita frecarea agresiva si lezarea gingiilor. Este recomandat sa tii periuta la un unghi de 45 de grade si sa freci dintii prin miscari circulare si usoare.
Inlocuieste regulat periuta de dinti
De obicei, o periuta de dinti trebuie inlocuita dupa 3 luni. Cu toate acestea, unele pot fi inlocuite mai devreme daca perii si-au pierdut structura sau daca periuta in sine arata semne de uzura prematura.
Acelasi lucru trebuie realizat si in cazul periutelor electrice, care au capate detasabile tocmai pentru acest motiv. Alege o periuta de dinti electrica de la Mobino daca doresti sa beneficiezi de avantajele specifice acestor tipuri de dispozitive cum ar fi:
- perioada presetata de 2 minute (care respecta recomandarea de mai sus);
- diferite niveluri de viteza;
- optiunea de a inlocui decat capetele si nu toata periuta.
Foloseste ata dentara
Chiar daca te speli corespunzator pe dinti, exista zone in care periuta nu poate patrunde pentru a indeparta resturile alimentare. Daca acestea raman blocate timp indelungat, resturile pot afecta in mod negativ atat dintii cat si gingiile prin acumularea de bacterii si aparitia cariilor sau a abcesului dentar.
Pentru a preveni aceasta problema, este recomandata folosirea atei dentare in fiecare seara. Ofera cel putin 30 de secunde fiecarei regiuni din cavitatea bucala (partea superioara dreapta, inferioara drepta, partea superioara stanga si inferioara stanga) pentru a asigura o curatare corespunzatoare.
Apa de gura
Apa de gura antibacteriana ajuta la protejarea dintilor prin indepartarea bacteriilor daunatoare. Mai mult decat atat, aceasta poate indeparta ultimele resturi alimentare ramase dupa spalatul pe dinti si folosirea atei dentare.
Pentru a evita senzatia de gura uscata, evita apa de gura care contine alcool. Avand in vedere ca exista o gama variata din care poti alege, cumpara apa de gura care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.
Consultatii stomatologice regulate
Consultatiile stomatologice regulate reprezinta metoda cea mai buna de ingrijire a dintilor si de mentinere a acestora intr-o stare perfecta. Pe langa faptul ca poti beneficia de detartraj si albire profesionala, stomatologul poate observa din timp orice potentiale riscuri sau probleme dentare si gingivale.
Daca doresti sa ai o abordare proactiva atunci cand vine vorba de sanatatea dintilor tai, alege sa efectuezi regulat consultatii stomatologice, pentru a fi la curent cu orice schimbare aparuta.
Dintii sanatosi sunt importanti atat pentru aspect cat si pentru sanatatea generala, intrucat problemele dentare pot duce la dificultate de masticatie, durere sau probleme de nutritie din cauza consumul redus de alimente.
Creeaza o rutina corespunzatoare de ingrijire orala pentru a preveni potentiale probleme dentare si gingivale!
Referinte:
- “Oral Hygiene: Best Practices & Instructions for Good Routine.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/16914-oral-hygiene. Data accesarii: 31.12.2022
- “11 Best Practices for Healthy Teeth.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/best-practices-for-healthy-teeth. Data accesarii: 31.12.2022