Lemn lamelar vs. laminat vs. masiv – iata diferentele!

Lemn lamelar vs. laminat vs. masiv – iata diferentele!

Atunci cand vine vorba de alegerea grinzilor pentru urmatorul tau proiect, stii prea bine ca ai la dispozitie mai multe tipuri de materiale. Printre cele mai cunoscute si mai accesibile tipuri de lemn, se numara lemnul lamelar, cel laminat si cel masiv. Metalul este, dupa cum s-ar spune, o alta poveste, ideal pentru alte tipuri de constructii.

Totodata, nu uita ca lemnul de tip lamelar si laminat, daca este produs in mod corespunzator, poate avea o rezistenta mai mare decat grinzile din metal sau chiar beton, dupa caz.

Daca esti un mester incepator si nu stii ce ar trebui sa alegi, iata care sunt diferentele dintre lemn lamelar, laminat si masiv!

Care sunt caracteristicile lemnului lamelar?

Lemnul de tip lamelar este realizat prin lipirea mai multor straturi de lemn natural, pe verticala. Acestea sunt presate pana cand rezultatul final este o grinda cu aspect de lemn masiv, dar cu proprietati de lemn lamelar.

Venind vorba de proprietati, lemnul lamelar are o structura mai rigida si mai stabila decat lemnul natural si masiv. De exemplu, in timp ce lemnul masiv se deformeaza in timp, cel lamelar este protejat de actiunea timpului prin intermediul straturilor care impart tensiunea intre ele, prevenind astfel colmatarea.

Care sunt caracteristicile lemnului laminat?

Acesta este destul de asemanator cu lemnul de tip lamelar. Poate fi realizat din deseuri lemnoase care sunt presate si lipite atat pe verticala, cat si pe orizontala. Tocmai de aceea, grinzile din lemn laminat nu au aspect de lemn masiv, ci mai degraba aspect de lemn prelucrat.

Restul caracteristicilor unei grinzi din acest material sunt similare cu cele ale unei grinzi din lemn lamelar. Mai exact, datorita modului de productie, lemnul laminat are aceeasi rezistenta mecanica ca si lemnul masiv, iar colmatarea este evitata deoarece, din nou, presiunea este impartita in diferite puncte ale grinzii de lemn.

Care sunt caracteristicile lemnului masiv?

Lemnul masiv a fost una dintre cele mai populare alegeri in vederea realizarii de grinzi – chiar si pentru proiecte mari. Totusi, dupa cum stii, acesta prezinta un set de dezavantaje care au dus, cel mai probabil si in mod indirect, la dezvoltarea diferitelor solutii de lemn prelucrat pe care le ai astazi la dispozitie, precum grinzi din lemn lamelar.

Acest tip de lemn prezinta noduri care sunt mai mult decat niste imperfectiuni vizuale. Nodurile fac grinda sa fie predispusa la colmatare, crapaturi si deformare continua in timp. Singurul mod prin care acestea pot fi evitate este prin tratarea corespunzatoare a lemnului, dar si prin mentenanta regulata si temeinica.

Esti in cautarea unor grinzi de calitate superioara?

Magazinul de materiale de constructii Construiesti.com iti sta mereu la dispozitie atunci cand ai nevoie de materiale de calitate pentru proiectele tale, in special de lemn lamelar cu specificatii superioare – pretul avantajos este oricum garantat.

Desigur, specialistii Construiesti iti pot oferi si mai mult! Daca este necesar, acestia pot grundui si cerui grinzile comandate de tine, crescandu-le astfel rezistenta impotriva intemperiilor, actiunii razelor solare, dar si contra daunatorilor. Totodata, poti alege si dimensiunea grinzilor!

Comanda acum produse din magazinul Construiesti.com pentru a vedea cum lucreaza profesionistii!