Piata auto se dezechilibreaza

Piata auto se dezechilibreaza

 

Piata auto a luat-o razna, masinile sunt vandute inca din fabrica. Lipsa de microcipuri ii impiedica pe producatorii de automobile sa produca suficiente masini pentru a satisface cererea in crestere. Masinile second-hand sunt si ele rare.

Multi clienti au deja leasing sau credit pentru care platesc luni bune pana sa intre in posesia masinii lor.

Frenezia pentru vehiculele noi si second-hand este alimentata de doua forte inrudite: producatorii de automobile se lupta sa creasca productia din cauza lipsei de cipuri de computer cauzata in mare parte de pandemie. Iar redresarea economica puternica, credite acordate rapid, rate scazute ale dobanzilor, programe rabla au stimulat cererea.

Cererea pentru cumparari auto second hand este la fel de puternica ca si pentru masini noi, daca nu mai puternica. Preturile masinilor rulate au crescut cu aproximativ 45% in ultimul an, iar preturile masinilor si camioanelor noi au crescut cu aproximativ 5% in ultimul an.

Aceste cresteri de pret sunt responsabile pentru cresterea brusca a inflatiei. Guvernul a declarat ca preturile de consum in intreaga economie au crescut cu 5,4% in ultimul an pana in iunie.

Expertii spun ca deficitele temporare de aprovizionare sunt in mare masura responsabile pentru cresterea preturilor masinilor si alaltor bunuri.

Pentru a profita la maximum de livrarile limitate de cipuri, unele fabrici mari de masini au eliminat temporar anumite caracteristici ale unor modele, cum ar fi sistemele de oprire-pornire automate a motoarelor. Si producatorul francez de automobile Peugeot a inlocuit vitezometrele digitale cu unele analogice la unele masini.

Dealerii care au, de obicei, intre 50 si 100 de masini in stoc, acum, intre 5 si 10. O data sau de doua ori pe saptamana, soseste un camion cu cinci sau 10 vehicule. Masinile dispar rapid din cauza listelor de asteptare ale clientilor.

O astfel de criza a mai fost la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand fabricile auto au revenit la fabricarea masinilor dupa ani de productie de tancuri si avioane.

Dealerii au spus ca aproape totul se vinde, de la vehicule de lux si masini sport care costa mai mult de 100.000 de euro pana la masini second hand pe care multi parinti le cumpara adolescentilor.

Acum, dealerii sunt nevoiti sa creasca pretul masinilor noi sau folosite.

Asa ca, daca aveti o masina second-hand pe care doriti sa o vindeti, contactati un dealer care se ocupa doar cu acest bussiness. Cel mai simplu este sa cautati pe Google „cumpar auto second hand„, iar in lista de cautare o sa gasiti multe firme care se ocupa cu asta. Dealerul va estima un pret al masinii, se va deplasa la locul dorit de dumneavoastra, va face plata pe loc si va ridica masina, fara sa pierdeti timpul si sa raspundeti la anunturile de vanzare.