Rigolele sunt produse de sarcini diferite, utilizate pentru un management optim al apelor la nivelul solului, în cazul unor căderi de precipitații foarte mari. Realizate din materiale prefabricate, rigolele se montează foarte ușor și asigură o mulțime de beneficii în exploatare.
Afli mai multe despre proprietățile și proiectarea unui astfel de sistem pentru drenaj:
Ce sunt rigolele pentru drenarea apelor?
Rigolele permit o direcționare controlată a cantității de apă colectate, pentru o evacuare în condiții optime, fără a exista riscul unei posibile deversări în diferite zone (rutiere sau pietonale). Acestea se compactează pentru a se obține un traseu de scurgere etanș, conectat într-o etapă finală la o infrastructură pentru colectarea apelor de ploaie (ex: țevi, bazine colectoare etc)
Gama variată de rigole exterioare permite alegerea unor soluții optime pentru specificul unui anumit proiect. Acestea pot avea lățimi și înălțimi de montaj diferite, o rezistență sporită sub acțiunea factorilor mecanici și în fata acțiunii razelor UV, precum și o durată de viață mare.
În funcție de specificul locului în care se montează un sistem de drenaj pe bază de rigole – zone pietonale sau rezidențiale, spații industriale, artere rutiere cu tranzit mediu sau ridicat – acestea pot avea clase de încărcare potrivite, de aceea, acest criteriu de alegere este foarte important.
Ce materiale și unelte sunt necesare pentru montarea lor?
Etapa de achiziționare a materialelor necesare reprezintă primul pas al acestui proiect. Pentru montarea rigolelor exterioare, trebuie să ai la îndemână cantitatea optimă de rigole, beton pentru fundații (aproximativ 25 kg pentru 3 metri), o mașină de găurit, o cazma și un ferăstrău.
Se recomandă montarea rigolelor pe fundație de beton, deoarece această bază oferă o stabilitate optimă a întregului sistem, rezistență sporită sub acțiunea forțelor mecanice și, nu în ultimul rând, simplitate în etapele ulterioare de igienizare a acestor structuri. După ce toate aceste soluții au fost achiziționate, urmează montarea propriu-zisă a sistemului de drenaj.
Cum se realizează un sistem de drenaj cu rigole?
Îți recomandăm să apelezi la o echipă de specialiști în astfel de proiecte, pentru a putea atinge obiectivele avute în plan. Împărțit pe etape, proiectul de amenajare a unui sistem pentru drenare cu rigole poate arăta astfel:
Etapa 1
Se stabilește direcția traseului cu rigole, cu raportare la cantitatea de apă pluvială pe care o poate susține și locurile în care se pot înregistra cele mai mari acumulări. Betonul se va turna la unghiul de înclinație apreciat de specialiști, pentru o drenare optimă cu ajutorul gravitației.
Etapa 2
Se va săpa un șanț suficient de încăpător pentru introducerea unui rambleu de aproximativ 10 cm, pe toate laturile sale. Adâncimea șanțului se va raporta și la dimensiunile rigolelor, astfel încât să poată acoperi laturile superioare ale acestora și încă un sfert din spațiul pentru scurgeri excesive.
Etapa 3
Este turnat nisip pe baza șanțului, material compactat apoi foarte bine. Dacă bugetul permite acest lucru, se poate utiliza în această etapă un utilaj pentru compactare. Prin această activitate, se asigură o stabilitate cât mai bună a bazei pentru montarea rigolelor exterioare.
Etapa 4
Se va dimensiona kit-ul de rigole exterioare, pe baza calculelor realizate de specialiști. Conectarea la canalizare se realizează cu ajutorul unor chei și cleme, începându-se de la punctul de scurgere. Elementele trebuie îmbinate cât mai bine, pentru a nu se produce infiltrații.
Etapa 5
În etapa de montare, se poate utiliza o scândură de cofraj, astfel încât grătarul rigolei să nu se murdărească. Această soluție garantează și un nivel al stabilității mult mai bun. După întărirea betonului, scândura de cofraj se îndepărtează, iar elementele se pot curăța.
Etapa 6
Grătarul se aplică înainte de întărirea amorsei. Fixarea acestora pe suprafața rigolelor trebuie realizată cu multă atenție, pentru a nu se produce deplasări nedorite. Șuruburile înfiletate în grătar cu o cheie dinamometrică au rolul de a garanta o fixare optimă a acestui element.
Etapa 7
Ultima etapă a procesului prevede o evaluare în detaliu a modului în care s-au realizat montarea și fixarea acestor elemente, pentru ca drenarea apei pluviale să se realizeze în condiții optime.
Este important să apelezi la profesioniști cu experiență în domeniu, pentru proiectarea și montarea unui sistem de rigole exterioare. Acest demers asigură un timp redus de finalizare a proiectului și beneficii pe termen lung, privind gestionarea corectă a apele pluviale