Renovezi singur casa? Vezi cum să alegi corect vopseaua de exterior

Renovezi singur casa? Vezi cum să alegi corect vopseaua de exterior

Odată cu trecerea timpului, apare inevitabil nevoia de a renova locuința. Este fără doar și poate o provocare, cu atât mai mult dacă ai hotărât să nu angajezi o firmă care să facă asta. În plus, cel mai probabil ai stabilit și un buget în care să te încadrezi. Dacă ai ajuns în etapa de renovare a exteriorului casei, în acest articol îți vorbim despre cum să alegi corect vopseaua.

Cum alegi corect vopseaua de exterior?

Pentru un meșter novice un proiect de renovare poate aduce mai multe necunoscute. Dacă ți-ai pus întrebarea cum să alegi vopseaua de exterior, un lucru de știut este că aceasta trebuie să aibă calitatea specială de a rezista factorilor de mediu. Astfel, fie că este vorba de ploi, de umiditatea din timpul iernii, de razele de soare puternice ale verii sau de schimbări bruște de temperatură, vopseaua nu va suferi modificări.

Vopseaua lavabilă de exterior

O opțiune aleasă la scară largă pentru înfrumusețarea fațadei locuinței o reprezintă vopseaua lavabilă, datorită numeroaselor avantaje pe care le are. Aceasta oferă o calitate foarte bună la un preț accesibil, poți alege dintr-o varietate de nuanțe și este ușor de aplicat chiar și de un începător.

Culoarea – probabil te-ai întrebat deja ce culoare să alegi pentru pereții exteriori; gama culorilor din care poți alege este una largă; se folosesc des albul, tonurile de maro, bej și crem, galbenul sau griul, fiind foarte ușor de asortat cu acoperișurile maro, cu cele gri sau verzi; dacă nu te poți decide, îți recomandăm vopsele lavabile de exterior albe; indiferent de stilul casei, albul a fost și este folosit cu succes pentru fațade, este o alegere cu care nu ai cum să dai greș.

Tipul vopselei lavabile – în funcție de compoziție, există mai multe tipuri de vopsea lavabilă de exterior; menționăm două dintre ele:

  • vopsea lavabilă silicatică: se evidențiază prin faptul că are putere foarte mare de acoperire; poate acoperi inclusiv defectele tencuielilor decorative minerale colorate, care după întărire au aspect neuniform (cu pete); totodată, respinge apa, rezistă la intemperii și la radiațiile ultraviolete; în plus, pereții tăi vor beneficia și de o protecție sporită împotriva ciupercilor și mucegaiului și de o foarte bună permeabilitate;
  • vopsea lavabilă cu silicon – se remarcă prin rezistența superioară la intemperii, radiații solare și îngheț-dezgheț, are aderență excelentă la suport și asigură respirația peretelui; în plus, se curăță foarte ușor, deci pereții casei tale vor putea fi întreținuți fără efort;

Prețul vopselei lavabile – cu siguranță prețul contează atunci când ai de vopsit întreaga casă sau dacă proiectul de renovare a fost unul mai amplu, atât în interior, cât și la exterior; alege o vopsea lavabilă la un bun raport calitate – preț; există vopsea lavabilă economică care îți oferă o serie de avantaje, precum aplicarea ușoară, rezistența la intemperii sau radiații solare, dar și calitatea de a lăsa peretele să respire.

Ce trebuie să mai știi?

  • Indiferent de vopseaua lavabilă pe care o vei alege, reține că înainte va trebui să aplici și un strat de grund (amorsă).
  • Pereții pe care se aplică vopseaua lavabilă este important să fie într-o stare foarte bună. Astfel, suprafața de lucru trebuie să fie rezistentă și curată (praful, urmele de grăsime și murdăria dăunează zugrăvelii). Totodată, important este și ca suprafața să fie plană, deci fără denivelări, dar și fără fisuri.
  • Vopsește un perete până îl termini, fără a face pauză. Nu se recomandă să mai faci ulterior aplicări, peste o suprafață deja vopsită, cu scopul de a efectua rectificări, deoarece zonele respective se vor evidenția în aspectul final.

 

În concluzie, vopseaua lavabilă este o soluție ideală pentru proiectul de renovare al exteriorului casei tale. Este un produs de calitate, care se poate aplica ușor chiar și de un începător. Citește foarte bine instrucțiunile producătorului menționate pe ambalaj înainte de a trece la treabă. Mult spor!