Datorită faptului că preţurile au început să crească din ce în ce mai mult la alimente şi nu numai, încă din anii trecuţi multe persoane au ales să îşi cultive în propriile grădini legume, arbuşti şi pomi fructiferi pentru a-şi diminua cheltuielile, dar şi pentru a beneficia de produse ecologice şi de o calitate superioară.
Mulţi români au început să adopte un stil de viaţă din ce în ce mai sănătos, încercând prin diferite metode să introducă în alimentaţia lor produse de calitate, iar modul preferat de a realiza acest lucru este prin înfiinţarea unei mini livezi, aceasta fiind perfectă pentru a obţine fructe, ce pot fi consumate proaspete sau procesate sub formă de compoturi sau dulceţuri, putând beneficia de acestea şi pe timpul iernii.
Veniturile personale se pot mări considerabil cu ajutorul unei livezi, mai ales dacă aceştia au mai mult rod decât aveţi nevoie. Este bine-cunoscut faptul că fructele comercializate au preţuri foarte mari şi calitatea lor este îndoielnică, în acest fel putând beneficia de o sursă de venit în plus în fiecare an.
Cum amenajezi o mini livadă în curte?
Atunci când doriţi să amenajaţi o livadă în propria curte, trebuie să luaţi în considerare câteva aspecte importante pentru a reuşi să aveţi o productivitate cât mai mare, dar şi să aibă un aspect cât mai frumos. Fiecare soi de pomi fructiferi are anumite nevoi specifice, însă toţi necesită lumină abundentă şi o întreţinere uşoară, alcătuită din tăieri anuale, stropiri şi alte operaţiuni asemănătoare.
- Dimensiunea terenului – în funcţie de suprafaţa acestuia, pomii se pot planta la distanţe de 1 metru pentru cultură intensivă, până la 5 metri. Dacă spaţiul disponibil este mediu, adică aproximativ 200 mp, îi puteţi planta la o distanţă de 2.5 – 3 metri, putând în acest fel să obţineţi livada mult dorită.
2. Alegerea soiurilor de pomi fructiferi – există multe varietăţi în România şi este indicat să fie achiziţionaţi puieţi din pepiniere, pentru a avea siguranţa calităţii lor. Fie că alegeţi meri, peri, cireşi, vişini sau orice alt soi, aveţi grijă ca aceştia să aibă loc suficient să se dezvolte, dar şi să beneficieze de multă lumină naturală.
3. Pomi fructiferi columnari – o soluţie modernă – în ultimii ani, pomii columnari au devenit un trend din ce în ce mai întâlnit în curţile românilor, datorită faptului că au o productivitate foarte mare, dar şi din cauza faptului că se pot planta un număr mult mai mare pe aceeaşi suprafaţă. Pot produce până la 10 kg, începând chiar din primul an să rodească.
4. Sistem de irigat – având în vedere temperaturile extreme din timpul verii, va fi necesar să montaţi un sistem de irigare, fiind obligatoriu mai ales pentru pomii tineri pentru a-i ajuta să se dezvolte armonios.
Creşterea unor pomi fructiferi sunt cea mai bună modalitate de a asigura o sursă sigură şi ecologică de fructe proaspete. Nu au nevoie de o întreţinere foarte complicată, de aceea plantarea lor va fi cea mai bună decizie atât pentru familie şi sănătatea personală, cât şi pentru a creşte veniturile dacă se doreşte acest lucru.