7 metode comune prin care se transmite infectia cu salmonella si ce trebuie sa stii despre ele

7 metode comune prin care se transmite infectia cu salmonella si ce trebuie sa stii despre ele

Infectia cu Salmonella, numita in termeni medicali salmoneloza, este o boala bacteriana care afecteaza aparatul digestiv, mai exact tractul intestinal. Salmonella traieste in intestinele umane si animale si se elimina prin scaun. Infectiile cu aceasta bacterie sunt foarte frecvente si apar in intreaga lume, in special in zonele in care sanatatea publica nu este bine pusa la punct. Calitatea slaba a apei potabile, evacuarea deficitara a apelor menajere si lipsa masurilor de igiena cresc riscul de infectare. 

Salmonella produce toxiinfectii serioase, cu simptome ca diaree, varsaturi si dureri abdominale. Majoritatea oamenilor scapa de infectie dupa cel mult o saptamana, dar in unele cazuri deshidratarea severa poate pune viata in pericol. Si cazurile in care infectia se raspandeste in afara sistemului digestiv pot produce complicatii grave [2]. Intelegerea modului in care se raspandeste infectia cu Salmonella este esentiala pentru evitarea  imbolnavirii. 

 

1. Consumul de apa contaminata

Modul cum se manifesta Salmonella este uneori destul de sever, iar oamenii tind sa creada ca doar alimentele sunt surse de infectare. Insa si apa poate fi contaminata. Fantanile la care au acces animalele domestice sau salbatice pot fi infectate cu salmonella. Permiterea accesului animalelor domestice in zonele in care sunt situate sursele de apa subterane este, de asemenea, problematica. Fecalele lor se inflitreaza in sol si pot ajunge in panza freatica. Consumul de apa din izvoare naturale este riscant. Alteori, lucrarile la reteaua de apa potabila pot provoca patrunderea bacteriei in tevi [2].

 

2. Prepararea insuficienta a carnii si manuirea improprie a carnii crude

Prepararea carnii trebuie facuta cu atentie, pentru ca aceasta poate fi contaminata cu Salmonella. Carnea de pasare, in special cea de pui, este susceptibila de infectare, din cauza conditiilor de crestere intensiva [1]. Insa si carnea de porc, oaie, vita, vanat ori de alt animal poate contine bacteria [3]. De aceea, evita consumul de carne cruda sau preparata insuficient. 

Chiar daca iti place friptura in sange, este mai bine sa nu risti. Prepar-o termic timp indelungat, pana cand se patrunde bine. Verifica daca este bine facuta cu o scobitoare sau furculita. Este important si modul in care pregatesti carnea. Nu o spala, pentru ca risti sa raspandesti bacteria pe maini si pe ustensile. Dupa pregatire, spala toate ustensilele folosite [1]. Nu folosi, de exemplu, tocatorul pe care ai tocat carne pentru a toca apoi verdeturi, daca nu l-ai spalat bine. 

 

3. Consumul de fructe si legume nespalate

Fructele si legumele se pot contamina in urma contactului cu animale, cu solul sau la culegere, transport si vanzare. Spala-le bine sub jet de apa inainte de a le consuma, chiar daca le decojesti. 

 

4. Consumul de lapte nepasteurizat si alte lactate

Laptele nepasteurizat poate fi contaminat cu Salmonella. Si produsele facute din acesta, ca branza, inghetata, iaurtul si laptele batut pot contine bacteria. De aceea, consuma numai lapte si produse lactate din lapte pasteurizat sau fierbe laptele inainte de consum [3].

 

5. Consumul de oua crude sau insuficient gatite

Ouale pot contine Salmonella, de aceea nu trebuie sa le consumi crude. Invata sa prepari maioneza folosind oua fierte moi si nu consuma preparate in care ouale nu au fost bine preparate termic. 

 

6. Contactul cu animale

Multe animale pot transmite Salmonella, inclusiv cele de companie. Cainii, pisicile, pasarile si reptilele iti pot transmite bacteria, chiar daca par sanatoase. De aceea, spala-te pe maini imediat ce le-ai mangaiat sau atins si nu le permite accesul in bucatarie. 

 

7. Igiena improprie

Spalatul pe maini nu te scapa doar de hepatita si alte infectii virale, ci si de infectii bacteriene, ca cea cu Salmonella. Spala-te frecvent, in special dupa contactul cu spatii comune si alti oameni si, bineinteles, dupa ce mergi la toaleta si schimbi scutece. 

Salmonella este o bacterie care poate produce infectii cu simptome severe. Tine cont de modurile in care se transmite si de masurile de prevenire pe care ti le-am recomandat!

 

Surse:

  1. https://www.cdc.gov/training/SIC_CaseStudy/Infection_Salmonella_ptversion.pdf;
  2. https://www.healthline.com/health/is-salmonella-contagious;
  3. https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-salmonella.