Ceasurile în sine sunt considerate a fi niște accesorii deosebit de potrivite atât pentru femei și bărbați cât și pentru copii, mai ales de când au apărut ceasurile inteligente rezistente la apă cu GPS incorporat, compatibile cu orice sistem android, cu monitorizare de voce, camera video, bluetooth, și așa mai devreme.
Dacă ne uităm în istorie, ceasurile au apărut cu foarte mult timp în urmă din cauza nevoii de a cunoaște mereu timpul și astfel, datorită antichității lor și a diverselor forme sau materiale folosite, în ziua de astăzi există foarte mulți colecționari de ceasuri.
Dacă studiem istoria omenirii, realizăm că primele informații despre producerea unor ceasuri în marile civilizații din Orientul Mijlociu și Africa de Nord a început cu aproximativ 5000 – 6000 de ani în urmă. Cu birocrațiile aferente acelei perioade, religiile formale și alte activități sociale aflate în plină expansiune, aceste culturi istorice au simțit nevoia de a-și valorifica mai bine timpul, organizându-l mai eficient cu ajutorul ceasurilor.
Dacă săpăm mai mult în istoria omenirii, observăm că după pierderea cunoștințelor despre timp din cultura sumeriană, egiptenii au fost următorii care au început să împartă oficial ziua, ghidându-se după soare.
Numindu-se obelisc, acest ceas cu un cadran solar permitea oamenilor să împartă ziua în dimineață, amiază și după-amiază. De asemenea, obeliscurile aveau abilitatea de a arăta care sunt cele mai lungi zile din an, respectiv cele mai scurte, datorită umbrei (scurte sau lungi).
În jurul anului 1500 î. Hr., tot în cultura egipteană, a apărut primul ceas portabil de umbre sau cadran solar cu abilitatea de a împărții o zi însorită în zece părți plus 2 ore ”crepusculare”, denumire de atunci pentru dimineață și seară.
Mai târziu, în jurul anului 600 î, Hr., au inventat așa numitul „Merkhet”, cel mai vechi instrument astronomic cunoscut de omenire. Acesta era folosit de egipteni pentru a stabili o linie de la nord la sud (meridianul de astăzi), prin perechea de merkheți aliniați cu steaua polară. Această invenție putea marca orele de noapte prin determinarea momentului în care era traversat meridianul, de anumite stele.
Căutarea constantă a unei mai bune precizii asupra timpului, a determinat evoluția cadranelor solare în plăci de diferite forme, verticale sau orizontale. Una dintre cele mai cunoscute versiuni a fost cadranul emisferic (o formă de bol tăiată într-un cadru de piatră), care purta un indicator (gnomon) central vertical și care era gravat cu seturi de liniuțe orare pentru toate anotimpurile. Ulterior, în jurul anului 300 î. Hr., a eliminat jumătatea inutilă a emisferei ceea ce i-a făcut aspectul mai drăguț iar până în anul 30 î. Hr., a apărut ceasul numit Vitruvius care putea descrie mai mult de 10 stiluri de cadrane solare care erau folosite deja în Asia, Italia și Grecia.
De atunci până în zilele noastre, ceasurile au evoluat neașteptat de mult. De la cele de piatră, la cele din aur sau alte metale prețioase, cu pietre prețioase și semi prețioase, de la forme uriașe la cele mai mici, mai finuțe și mai elegante.
Importanța accesoriilor împreună cu necesitatea de a cunoaște mereu timpul, a făcut ca în momentul actual, să existe unele colecții de ceasuri foarte scumpe create de casele de modă Jaeger LeCoultre, Audemars Piguet, Franck Muller Aetemitas, Rolex, Breguet, Blancpain, Roger Dubuis, Patek Philippe și altele. Ele valorează de la zeci de mii de dolari, până la milioane de dolari, cel mai scump ceas din lume valorând astăzi 55 de milioane de dolari.
Accesoriile sunt practic niște elemente secundare suplimentare la îmbrăcămintea pe care o purtăm, fiind utilizate pentru a completa ținuta și aspectul nostru, ceea ce mărește importanța purtării lor. Trendul accesoriilor împreună cu nevoia de a cunoaște mereu ora, face ca ceasurile să fie cele mai purtate accesorii din toată lumea, niște bijuterii atemporale foarte necesare și iubite de toți.