Cum alegi salteaua dacă ai dureri de umăr sau șold: 4 sfaturi

Cum alegi salteaua dacă ai dureri de umăr sau șold: 4 sfaturi

În fiecare zi, petrecem o treime din timp pe saltea. De aceea, trebuie să ne asigurăm că investim în una potrivită. Numeroase persoane se confruntă cu dureri de umăr, spate sau șold în fiecare dimineață din cauza saltelelor necorespunzătoare. 

 

Alegerea acesteia poate fi o adevărată provocare, având în vedere marea varietate de produse disponibile pe piață. Iată câteva sfaturi pentru a alege salteaua dacă ai dureri de umăr sau șold. 

 

1. Caută o saltea ortopedică

Dintre modelele de saltele de pat, optează pentru cele ortopedice, dacă vrei să ții sub control durerile articulare. Acestea sunt special concepute pentru a susține articulațiile, a menține o postură corectă a coloanei vertebrale în somn și a preveni tensionarea mușchilor pe durata nopții. Scopul saltelelor ortopedice este, așadar, de a asigura confort. Totuși, contează foarte mult materialul din care sunt făcute, precum și fermitatea acestora.  

 

2. Alege o saltea de fermitate medie

Pentru a preveni durerile de șold și umăr, este important să alegi o saltea cu un grad mediu de fermitate. Pe o scară de la 1 la 10, acest lucru înseamnă un grad de 5 sau 6 (1). 

 

Dacă dormi des pe o parte, o saltea prea fermă îți va menține coloana vertebrală într-o poziție incorectă. În acest caz, greutatea corpului va pune presiune pe umăr și sold. În schimb, o saltea de fermitate medie asigură susținerea necesară pentru coloana vertebrală, în timp ce umărul și șoldul vor pătrunde în grosimea acesteia. Astfel, nu vei pune presiune pe aceste articulații (1). 

 

3. Optează pentru o saltea din spuma cu memorie, latex sau hibrid

Există mai multe tipuri de saltele ortopedice care sunt potrivite pentru persoanele cu dureri de umăr și sold:

  • Saltele din spumă cu memorie: Acestea sunt confecționate dintr-o spumă care ia forma corpului, apoi revine la forma inițială. Sunt foarte confortabile, însă au dezavantajul că rețin căldura. 
  • Saltele din latex: Sunt asemănătoare celor din spumă cu memorie, însă sunt mai răcoroase și mai elastice. Optează pentru una din latex 100% natural. Nu folosi acest tip de saltea, dacă ești alergic la latex. 
  • Saltele hibrid: Acestea sunt alcătuite dintr-un strat de spumă de memorie sau latex și un strat de susținere pe bază de arcuri. 

 

Reține că fiecare persoană este diferită și are pozițiile preferate de a dormi. Cu alte cuvinte, somnul este o experiență personală, care depinde de multe variabile. 

 

Spre exemplu, pentru a dormi confortabil, o persoană de 60 de kg sau mai puțin trebuie să aleagă o saltea moale. În acest caz, una fermă nu va permite afundarea corpului. În schimb, o persoană de 90 de kg trebuie să opteze pentru una mai tare. 

 

De aceea, nu există un anumit tip de saltea perfect pentru toate persoanele care experimentează dureri articulare. Trebuie să o găsești pe cea potrivită ție. Poți testa saltelele în magazinele fizice. 

 

4. Folosește o saltea suplimentară

Poți simplifica procesul de achiziționare a saltelei prin următoarea metodă: alege o saltea ortopedică simplă și o saltea suplimentară (topper), care se așază deasupra. Poți opta pentru un topper din spumă cu memorie sau din latex natural. Astfel, dacă acest strat de confort se uzează în timp, nu va fi nevoie de înlocuirea întregii saltele, ci doar a celei suplimentare.  

 

5. Ia în considerare recenziile

Chiar dacă experiența somnului este subiectivă, te va ajuta să știi părerile altor persoane care au încercat o anumită saltea. Dacă o achiziționezi dintr-un magazin online, cu siguranță vei găsi recenzii ale clienților pe pagina produsului. 

 

Prin urmare, ține cont de toate aceste aspecte atunci când îți alegi salteaua. Nu uita că durerile articulare nu sunt cauzate întotdeauna de dormitul pe o saltea nepotrivită. Dacă simptomele persistă, adresează-te medicului!

 

Referințe:

  1. Watson, Kathyrn. “8 Best Mattresses for Hip Pain of 2022.” Healthline, Healthline Media, 21 Nov. 2022, www.healthline.com/health/best-mattress-for-hip-pain. Accessed 31 Dec. 2022.