Depresia este una dintre cele mai comune boli mentale la nivel global, afectând sute de milioane de oameni din întreaga lume, adulți și copii laolaltă. Deși este considerată a fi o afecțiune a lumii moderne, depresia a existat cel mai probabil dintotdeauna, fiind însă extrem de greu de depistat și catalogat la vremea respectivă. În prezent, situația în ceea ce privește depresia este mai alarmantă ca oricând, având în vedere că se estimează că aceasta va fi a doua cea mai comună cauză ce necesită asistență medicală. Situația depresiei în cazul copiilor este una mai specială pentru că este mult mai greu de depistat, având în vedere că micuții rareori pot descrie cu acuratețe ceea ce simt.
Multe cazuri de depresie în cazul copiilor și adolescenților rămân nediagnosticate și pentru că aceștia nu vor sa recunoască faptul ca se confruntă cu o problemă, ceea ce crește semnificativ riscurile tentativelor de suicid. Din acest motiv, este esențial să observăm cu mare atenție comportamentul propriilor copii și să ne adresăm medicilor specialiști de îndată ce apar schimbări suspecte.
Cum depistăm depresia la copii?
Depresia este o afecțiune complexa ce nu a fost încă pe deplin înțeleasa de către cercetători, însă există câteva comportamente generale, care ne pot da de înțeles că poate fi vorba despre depresie. Indiferent că la mijloc sunt copiii mici sau adolescenții, atunci când aceștia prezintă semne de iritabilitate, au o tristețe persistentă sau își pierd fără motiv interesul pentru lucrurile care inițial le făceau plăcere, cel mai probabil la mijloc este vorba despre depresie. Dacă acestea se manifestă pe o perioadă mai îndelungată de 2 săptămâni, diagnosticul devine și mai cert.
Cum putem combate depresia în cazul copiilor?
O veste bună în ceea ce privește depresia este aceea că aceasta poate fi tratată, mai
ales în situația în care este depistată în stadiile incipiente. Din acest motiv, este indicat ca de îndată ce există suspiciunea de depresie, să te prezinți cu cel mic la medicul specialist, aceștia fiind fără îndoială cei mai în măsură să pună un diagnostic corect și să ofere un tratament potrivit pentru depresie.
Atunci când simptomele sunt grave, medicii spejcialiști pot recurge la tratamentul medicamentos special conceput pentru copii, acesta aducând rezultate foarte bune, mai ales dacă este combinat cu psihoterapie. Este important de reținut însă că această cale de tratament poate fi asigurată celui mic numai la recomandarea medicului, după ce se face o evaluare corespunzătoare. În stadiile incipiente ale depresiei, de multe ori suportul familiei este suficient pentru ca micuțul să poată depăși cu brio episoadele depresive.
Simptomele neplăcute ale depresiei pot fi combătute și prin metode pe care am putea spune că le avem la îndemână, o soluție fiind aceea de a-i scoate pe cei mici din locul în care s-au izolat. Spre exemplu, le poți propune o plimbare cu clasica bicicletă pentru copii sau cu trotineta, după caz. Este un prilej excelent de distracție pentru cei mici și le poate fi de folos și în combaterea episoadelor depresive. De asemenea, un animal de companie îi poate ajuta pe micuți să treacă mult mai ușor peste simptomele neplăcute ale depresiei.