Implantul dentar, soluția optimă în cazul pierderii unui dinte sau a unei măsele?

Implantul dentar, soluția optimă în cazul  pierderii unui dinte sau a unei măsele?

Se spune că dantura este precum o carte de vizită pentru fiecare dintre noi, de aceea grija pentru aceasta ar trebui să fie una constantă, una care să devina o rutina zilnică. Apar însă situații în care pacienții se pot prezenta târziu la medic, ceea ce de foarte multe ori presupune extracția unui dinte sau a unei masele, pentru ca nu mai pot fi salvate de niciun fel de tratamentele existente. Situația este una neplăcută pentru pacient, pentru că dincolo de faptul că acest lucru poate afecta procesul de masticație, pierderea unui dintre sau a unei măsele are un impact psihologic profund asupra pacientului. Un dinte sau o măsea pierdută poate aduce modificări vizibile asupra fizionomiei fetei.

În eventualitatea pierderii unui dintre sau a unei măsele, există până la ora actuală doar două soluții prin care se poate aborda această problemă și anume, fie prin fixarea unei punți dentare, fie prin inserția unui implant dentar modern în locul rămas liber. Ambele soluții vin la pachet cu avantaje și dezavantaje, însă implantul dentar este una dintre cele mai populare proceduri pentru care se optează în acest sens. De ce? Iată câteva motive!

Investiție pe termen lung

Implantul dentar poate că presupune un cost mai ridicat în comparație cu clasica punte dentară, însă acesta ar trebui privit de către pacient precum o investiție pe termen lung având în vedere că un implant de calitate, o procedură de inserție corecta și o întreținere corespunzătoare, pot crește durata de viață a unui implant dentar până la câteva decenii. Acest detaliu ar trebui avut întotdeauna în vedere atunci când ești pus în situația de a alege între o punte dentară și un implant dentar.

Salvează dinții învecinați

Spre deosebire de puntea dentară, implantul dentar mai vine totodată la pachet cu un avantaj greu de trecut cu vederea și anume acela că nu presupune “sacrificarea” dinților învecinați pentru a putea fi fixat. Procedura aferentă implantului dentar are loc doar la nivelul acelui spațiu rămas liber în urma pierderii dintelui sau măselei. Puntea dentară în schimb presupune șlefuirea dinților vecini pentru a se putea fixa.

Imitarea perfecta a dinților învecinați

Implantul dentar este preferat de către majoritatea pacienților și pentru faptul că are capacitatea de a imita perfect dinții naturali, atât din punct de vedere al nuanțelor, cât și din punct de vedere estetic. Mulți pacienți aproape că vor uita complet de faptul că au un implant dentar, tocmai pentru că acesta reușește să imite perfect dintele natural. În plus, este și mult mai ușor de întreținut, spre deosebire de puntea dentară.

Când ai nevoie de un implant dentar?

Deși implantul dentar nu se situează pe lista urgențelor stomatologice, este mai mult decât recomandat ca procedura să nu fie amânată prea mult timp având în vedere că dinții au tendința de a se deplasa. Pe termen lung, acest acest proces poate afecta semnificativ masticația, dar și fizionomia fetei, motiv pentru care este de dorit să te adresezi medicului stomatolog pentru a stabili împreună cel mai potrivit moment pentru a da startul procedurii de inserție a unui implant dentar.