De ce functioneaza uneori luminile stradale in timpul zilei?

De ce functioneaza uneori luminile stradale in timpul zilei?

Uneori, luminile stradale raman aprinse, chiar daca este lumina zilei. Sunt posibile trei explicatii:

Cel mai probabil, o reparatie este in curs. Se intampla in timpul zilei. Tehnicienii aprind cateva lampi sau toate lampile de pe strada. Ei pot vedea imediat ce lampi nu functioneaza si pot face reparatiile necesare. Lampile raman aprinse pana a doua zi dimineata si apoi se sting automat.

Daca luminile stradale sunt lasate complet sau partial aprinse mai mult de 48 de ore, cel mai probabil este o defectiune. Se intampla din cand in cand. Nu ezitati si raportati esecul iluminatului public.

Luminile stradale se aprind si se sting automat. Cand acest semnal nu este transmis dimineata, toate lampile de iluminat public raman aprinse. Daca se intampla acest lucru – ceea ce este exceptional – se rezolva rapid.

Lumina artificiala isi face drum in mediul nocturn intr-un ritm rapid. In ciuda introducerii tehnologiilor cu consum redus, energia dedicata iluminatului exterior a crescut de la 70kWh / an / locuitor in 1990 pana la 91 kWh / an / locuitor in 2000 [1-3], dublu fata de nivelul german. Tehnologia disponibila si capacitatile economice dicteaza standardele de iluminat (EN13201). Nu sunt incluse criterii de mediu in definitia lor.

Peisaj nocturn si cer instelat

Alerta privind deteriorarea mediului nocturn a venit prin marturia astronomilor relatand un peisaj nocturn transformandu-se in amurg artificial, dominat de halouri din ce in ce mai numeroase, din ce in ce mai puternice Obiectele de studiu astronomic sunt slab luminoase, deoarece sunt foarte indepartate. Observarea acestor obiecte este compromisa, adesea imposibila, intr-un mediu care a devenit mai stralucitor decat aceste obiecte. In oras, numarul de stele vizibile cu ochiul liber s-a micsorat la cateva zeci, impotriva catorva mii accesibile intr-un mediu natural de noapte. Sunt foarte multe persoane care isi pun in gradina stalpi stradali.

Biodiversitatea si impactul luminii asupra fiintelor vii

Alerta vine si de la identificarea naturalistilor impactul luminii artificiale asupra biodiversitatii. Alternanta dintre zi si noapte care a insotit aparitia vietii si evolutia acesteia dispare imperceptibil odata cu luminarea neintrerupta a unor teritorii intinse. Toate vietuitoarele sunt conditionate de ciclul nictemeral. Ritmurile biologice, metabolismele, reactioneaza la durata iluminarii. Prin urmare, lumina artificiala este un perturbator endocrin. Lumina artificiala din mediul nocturn schimba echilibrul pradator / prada, favorizand-o dezavantajandu-l pe celalalt. Constituie o capcana letala pentru multe specii inducand astfel dezechilibre in lantul alimentar si participand la declinul anumitor populatii. Prin impactul sau vizat, prin dezechilibrele pe care le induce, lumina artificiala contribuie la o saracire a biodiversitatii.

Sanatatea umana

Lumina artificiala participa la extinderea vietii sociale, in acest sens ne afecteaza comportamentul. Acesta este un rol dorit si atribuit luminii artificiale. Pe partea negativa, lumina artificiala promoveaza, de asemenea, o viata sociala nedorita, deoarece semnalul momentului de odihna transmis de intuneric, dispare odata cu acesta.  La nivel fiziologic corpul nostru raspunde noaptea la niveluri minime de lumina, afectand producerea melatoninei. Perioadele de intuneric, care repara tesutul retinian, sunt reduse, un factor de mediu in degenerescenta maculara legata de varsta.

Cati lumeni sunt necesari pentru iluminatul stradal?

Cerintele tipice de iluminat pentru drumurile din zonele cu situatii de trafic complexe (cum ar fi cele cu o vedere mai mica de 60 m sau unde exista diferiti utilizatori ai drumului, cum ar fi biciclistii si pietonii) variaza de la 7,5 la 50 lux

Cum se alege iluminatul exterior?

Utilizati solutii de calitate (iluminatul exterior trebuie sa fie robust si durabil din toate punctele de vedere) Utilizati lumina calda. Evitati poluarea luminoasa si orbirea. pentru zonele functionale se prefera lumina directa.

Planificarea interventiei

Avand in vedere o clasificare corecta a drumurilor, este posibil sa se continue cu planificarea interventiilor de iluminat prin corelarea tipului si latimii drumurilor cu alegerea echipamentului cel mai potrivit (lampi de strada, etc)  Setarea corecta a piesei tehnice este o conditie prealabila fundamentala pentru eficienta sistemului de iluminat public. Revine municipalitatii – dar si cetatenilor – responsabilitatea de a asigura aplicarea corecta a criteriilor exprimate de reglementarile in vigoare, deoarece proiectantii mai putin scrupulosi ar putea supraestima necesitatile de iluminat si, prin urmare, sa propuna interventii mai scumpe atat in ​​faza de investitii si in exercitiu.

Pentru iluminat se pot folosi si proiectoare cu led de la instalmen

Clasificarea drumurilor in functie de necesitatile de iluminat si planificarea interventiilor

Iluminarea strazilor, autostrazilor si a altor locuri publice contribuie la bunastarea colectiva din mai multe puncte de vedere. O iluminare buna contribuie la siguranta soferilor, motociclistilor, biciclistilor si pietonilor prin cresterea vizibilitatii traseelor, reducand astfel posibilitatea accidentelor. In plus fata de asigurarea unei mai mari sigurante atunci cand calatoriti, va permite sa evitati actele de infractiuni marunte si contribuie la sentimentul de siguranta si bunastare al tuturor. De fapt, noaptea este mult mai placut sa te plimbi si sa zabovi in locuri bine iluminate. Din acelasi motiv, multe zone acoperite, cum ar fi centrele comerciale, sunt iluminate „de zi”. Cu toate acestea, in vederea economisirii energiei, adica a economisirii atat a resurselor de mediu, cat si a celor economice, este esential sa se verifice daca si cat este necesar sa se lumineze o anumita strada sau loc public.