Ghid: Cheile dinamometrice: avantaje, tipuri de chei dinamometrice și cum să o alegi pe cea potrivită

Ghid: Cheile dinamometrice: avantaje, tipuri de chei dinamometrice și cum să o alegi pe cea potrivită

Cheile dinamometrice sunt instrumente esentiale în mecanica auto, oferind precizie și control în procesele de strângere și deformare a șuruburilor și piulitelor. Ele permit utilizatorului să măsoare cu precizie forța aplicată și să evite suprastrangerile, care pot duce la deteriorarea sau ruperea componentelor. In acest articol vom explora importanta cheilor dinamometrice, tipuri de chei dinamometrice și cum să o alegi pe cea potrivită.

Înainte de toate, haide să aflăm:

Ce sunt cheile dinamometrice?

Cheile dinamometrice sunt unelte mecanice utilizate pentru a măsura cu precizie forța aplicată pe o suprafață. Ele funcționează prin transformarea forței într-o valoare numerică, oferind o citire precisă a tensiunii sau compresiunii. Cheile dinamometrice pot fi mecanice sau digitale și sunt utilizate în domenii precum industria auto, construcții și inginerie. Îți recomandăm să o ai la îndemână fiind de mare ajutor pentru strângerea prezoanelor de la roțile autoturismelor, atunci când înlocuim cauciucurile sau montăm alte jante, dar și pentru alte tipuri de reparații ce țin de direcție sau suspensie, chiar și pentru biciclete.

Folosite de regulă pentru înșurubare, permite controlul forței aplicate, dar există și modele care pot fi utilizate în sensul invers acelor de ceasornic, pentru deșurubare.

Valoarea cuplului (cât de mult se rotește un obiect în jurul unei axe, sub acțiunea unei forțe aplicate perpendicular pe acea axă se măsoară în Nm (Newton metri) – unitate de măsură standard.

În funcție de forme, dimensiuni, tipul de cuplu, cheile dinamometrice se împart în mai multe tipuri:

Tipuri de chei dinamometrice

Există mai multe tipuri de chei dinamometrice, dintre care cele mai des folosite sunt:

 • Chei cu clic – emit un sunet sau o vibrație atunci când forța atinge o anumită valoare pre-setată.
 • Chei cu indicator – au un indicator mecanic sau digital care afișează valoarea forței.
 • Chei cu scală – sunt reglabile prin intermediul scalei micrometrice.
 • Chei digitale – au un display digital care afișează valoarea forței în timp real.

Alegerea unei chei roți potrivite îți aparține în funcție de activitatea ta. Astfel, îți recomandăm o cheie diamometrică de 5-25 Nm sau 5-50 Nm pentru piulițe cu un diametru de până la 5 mm. Pentru lucrări de o finețe mai mare, dar sarcini medii poți alege o cheie de 10-100 Nm.

Pentru sarcini mari vei avea nevoie de o cheie dinamometrică de 42-210 Nm.

De ce să folosești o cheie dinamometrică?

Utilizarea cheilor dinamometrice poate oferi mai multe avantaje în comparație cu alte metode de măsurare a forței. Iată câteva dintre aceste avantaje:

Precizie: Cheile dinamometrice sunt proiectate pentru a oferi o măsurare precisă a forței. Acest lucru este important în industrii precum construcții sau inginerie, unde este important să se știe cu precizie forța aplicată pe o anumită suprafață. Prin urmare, folosind acest instrument te vei baza pe legile exacte ale fizicii, nu pe instinct.

Ușurință de utilizare: Cheile dinamometrice sunt ușor de utilizat și de calibrat, astfel încât pot fi utilizate cu ușurință de către profesioniști și amatori.

Versatilitate: Există mai multe tipuri de chei dinamometrice disponibile, astfel încât se poate alege un model potrivit pentru aplicația specifică.

Siguranță: Utilizarea unei chei dinamometrice poate ajuta la prevenirea accidentelor prin măsurarea precisă a forței aplicate. De exemplu, în industria auto, cheia dinamometrică poate fi utilizată pentru a verifica cu precizie tensiunea șuruburilor sau a altor componente, prevenind astfel eventualele probleme de siguranță.

Eficiență: Cheile dinamometrice permit o măsurare rapidă și precisă a forței, astfel încât utilizatorul poate finaliza mai rapid proiectul și poate evita erorile care pot fi cauzate de metodele tradiționale de măsurare a forței.

Cum se folosește o cheie dinamometrică?

Indicațiile de utilizare diferă în funcție de tipul de cheie dinamometrică, cu click sau digital.

Cum se folosește o cheie dinamometrică cu clic?

O cheie dinamometrică cu clic se folosește pentru a strânge sau slăbi piulițe la o tensiune specifică. Pașii generali pentru utilizare sunt următorii:

 1. Reglează cheia la tensiunea dorită
 2. Aplică cheia pe piuliță
 3. Strânge sau slăbește piulița până când cheia scoate un „clic”
 4. Verifică dacă tensiunea este corectă.

Cum se folosește o cheie dinamometrică digitală?

La fel ca și o cheie dinamometrică cu clic și cea digitală are același scop: de a strânge piulițe la o tensiune specifică, iar pașii pentru utilizare sunt asemănători:

 1. Reglează cheia la tensiunea dorită prin intermediul afișajului digital
 2. Aplică cheia pe piuliță
 3. Strânge sau slăbește piulița până când afișajul digital indică că ai atins tensiunea dorită
 4. Verifică dacă tensiunea este corectă.

Cum se folosește cheia dinamometrică pentru deșurubare?

Așa cum menționam la începutul articolului, doar anumite chei dinamometrice se pot folosi pentru deșurubare. Verifică această informație înainte de a începe procesul de deșurubare și nu depăși capacitatea maximă a uneltei.

În cazul în care șurubul nu se desface, deși ai setat cuplul maxim, nu forța cheia dinamometrică. Orientează-te de preferat spre alte scule, mai potrivite pentru acest proces.

Cum se întreține o cheie dinamometrică?

Instrucțiunile de întreținere ale cheii dinamometrice sunt de regulă specificate în manualul de utilizare, dar dacă nu îl ai la îndemână te poți ghida după pașii de mai jos:

 1. Depozitează cheia roți în loc uscat și protejat de umezeală și de praf
 2. Curăță frecvent suprafața cheii cu o cârpă curată și uscată
 3. Verifică frecvent calibrarea
 4. Dacă ai un model digital, înlocuiește bateria în mod regulat.

Dacă urmezi pașii de mai sus vei prelungi durata de viață a cheii pentru roți și vei îmbunătăți și modul de funcționare.

Concluzie

În concluzie, cheia dinamometrică este foarte utilă atât pentru uz profesional, cât și pentru uz casnic fiind folosită pentru strângerea piulițelor, prezoanelor, înlocuirea cauciucurilor, etc. Acest accesoriu auto asigură o precizie și o siguranță optimă în înșurubare, prevenind problemele de performanță și siguranță.

Prin urmare, investiția în acest accesoriu auto este una rentabilă pe termen lung.

La secțiunea chei și scule auto de pe site-ul Roll Fast vei găsi mai multe tipuri de chei dinamometrice care îți vor ușura munca în domeniul auto.