Tendinte de design al mega meniului de navigare in site-urile web moderne

Tendinte de design al mega meniului de navigare in site-urile web moderne

Cu totii am vazut mega navigatii si meniuri derulante pe ecran complet online. Sunt comune in web design si mai ales utile pe site-uri cu o multime de link-uri.

Dar proiectarea unui mega nav care functioneaza, poate fi o adevarata provocare. Nu exista reguli stricte pentru aceste meniuri, asa ca trebuie sa studiezi ce fac altii si sa incerci sa faci ceva care sa se potriveasca cu proiectul tau.

Sa ne uitam la cateva tendinte in acest sens si sa vedem cum au evoluat meniurile drop-down traditionale. Pentru realizare website in mod corect, varianta potrivita este aceea de a apela de fiecare data la specialisti.

Categorii de nivel profund (deep level)

Cel mai valoros stil de design pentru un mega nav este structura coloanei.

Acest lucru va permite sa desemnati „categorii” pentru link-uri si sa creati legaturi mai profunde fara a utiliza mai multe meniuri derulante. Un mega meniu derulant de navigare poate acoperi intreaga pagina, astfel incat, de obicei, puteti incadra cel putin 3-4 coloane intr-un meniu drop-down. La web design Constanta vei intalni o echipa de specialisti care stiu exact cum sa structureze un site si cum sa il optimizeze.

Arunca o privire la Wayfair, care foloseste un tip unic de meniu drop-down in web design-ul lor. Au un link pentru „departamente” in care puteti cauta dupa categorie si chiar subcategorii, cum ar fi dormitoare > noptiere.

Langa acest link este un meniu derulant pentru „idei de camera” in care puteti naviga in functie de camera. Acest meniu derulant contine imagini langa linkuri, astfel incat sa va fie mult mai usor sa rasfoiti optiunile.

Nu dureaza mult pentru a realiza ca impart elementele de navigare in categorii. Acestea urmeaza o tendinta similara, iar navigarea are nevoie doar de doua link-uri principale pentru ca acest lucru sa functioneze!

Alternativ, un alt magazin de comert electronic Puma are o structura in coloana similara.

Dar acestia descompun categorii pe baza datelor demografice si articolelor, apoi in interiorul fiecarui meganav gasiti coloane pentru fiecare tip de articol (produse prezentate, imbracaminte, sport etc.).

De asemenea, coloanele au propriile anteturi si acestea ies in evidenta de restul link-urilor. Acesta creeaza o structura adevarata a coloanelor, deoarece puteti arunca o privire mai intai prin anteturile coloanelor si puteti rasfoi sub-linkurile de acolo.

Mentiuni derulante cu latime completa

Aceasta tendinta nu este folosita pe fiecare site, dar o putem observa din ce in ce mai mult in zilele noastre.

Mega meniurile de navigare uriase se pot intinde pe intreaga latime a paginii pentru a crea mai mult spatiu pentru utilizatorii de desktop si laptop. Utilizatorii de dispozitive mobile au de obicei meniuri ascunse, astfel incat oricum nu vad niciodata efectul complet.

Navigarea pentru Pluralsight este un exemplu excelent, cu un mega meniu pe ecran complet. Continutul ramane fix la aceeasi latime ca si pagina in sine, dar meniul se intinde pe intregul ecran.

Este un efect cool, pentru ca se obtine mai mult spatiu in meniu. Sau cel putin da iluzia vizuala de mai mult spatiu.

Si daca rulati mega nav pentru monitoare mai mari, de ce nu mergeti pana la capat?

Digital Spy are ceva foarte asemanator si navigarea lor include si rupturi de categorie. Exista o impartire uniforma intre link-urile drop-down „normale” si link-urile miniaturi care merg direct la articole.

Dar din nou, continutul ramane fix la aceeasi latime ca pagina, in timp ce meniul se intinde pe intregul ecran, acesta fiind un efect fantastic, daca il puteti face sa functioneze.

Amestecarea imaginilor si textului

Incurajam sa adaugati mai multe imagini pe toate site-urile web ori de cate ori este posibil. Elementele vizuale ajuta la descompunerea intregului text pe care il vedem in mod regulat. Meniurile Mega Nav functioneaza cel mai bine pe ecrane mai mari, asa ca este sigur ca exista loc pentru imagini.