Informatii interesante despre cafea

Informatii interesante despre cafea

Desi este un concept cunoscut pe scara larga, inainte de a vorbi despre tipurile de cafea poate fi convenabil sa facem o scurta mentiune a ceea ce numim cafea.

Numim ca atare bautura obtinuta prin infuzia facuta cu boabele prajite (intregi sau macinate) ale plantei de cafea , un mic arbust originar din Africa si Asia si care a fost ulterior exportat in intreaga lume. Cu un gust amar si intens, este un produs bogat in cofeina, care are proprietati de stimulare si activare pentru corp si din care se obtine inclusiv cafea de specialitate.

Tipul de aroma si proprietatile bauturii obtinute vor depinde in mare masura de conditiile in care cresc plantele din care vor fi obtinute boabele, fiind, de exemplu, lumina, umiditatea, clima, metoda de separare a boabelor si procesul de prajire inainte de macinarea boabelor pentru a lua in considerare, pe langa existenta diferitelor specii si soiuri pentru a explica variatiile in ceea ce priveste gustul si potenta.

Trei tipuri de baza ale cafelei  in functie de originea plantei

Desi exista un numar mare de tari in care sunt crescuti arbori de cafea, adevarul este ca la nivel general se pot gasi trei tipuri mari de cafea in functie de varietatea plantei care este cultivata, fiind in principal doua specii cele utilizate si a treia dintre optiuni combinatia boabelor de ambele tipuri.

Cafea Arabica

Tipul de cafea care este cel mai folosit si in acelasi timp cel mai apreciat este cel care corespunde primelor variante folosite pentru prepararea bauturii: cafeaua Arabica. La cafenea Constanta puteti gasi unele dintre cele mai savuroase specialitati de cafea Arabica.

Aceasta specie din Etiopia si cu mai multe subspecii tinde sa fie delicata si sa ofere un bob cu o aroma foarte aromata si o cantitate considerabila, dar mai mica decat celalalt soi existent in ceea ce priveste nivelul de cofeina. In ciuda originii sale africane, acum este de obicei mai cultivata in tarile din America de Sud, Asia si America Centrala.

Cafea robusta

Desi tinde sa fie mai putin utilizat in general, acest soi are caracteristica importanta de a avea un nivel mult mai ridicat de cofeina decat cel anterior, lucru care face ca aroma pe care o produce atunci cand  se bea,  mult mai intensa  si cu un ton mult mai amar.

Combinatii

O mare parte din cafelele pe care le bem nu provin numai de la una dintre cele doua specii anterioare si soiurile lor, dar, de obicei, ne confruntam cu un amestec in proportii diferite ale ambelor.

Principalele tipuri de cafea in functie de prepararea lor

In plus fata de tipul de cafea din care este obtinuta, este foarte util sa se tina seama de faptul ca exista o mare varietate de tipuri de cafea in functie de tipul de preparat pe care il efectuam cu boabele sau daca o insotim cu elemente precum lapte, cacao sau chiar bauturi alcoolice. Unele dintre cele mai cunoscute sunt urmatoarele:

Unul dintre cele mai de baza si simple tipuri de cafea, consta doar dintr-o infuzie de cafea care se face prin fierberea apei in contact cu cafeaua. Poate fi pregatit in cateva secunde.