Ce este rezolutia unui monitor ?

Ce este rezolutia unui monitor ?

Unul dintre aspectele care trebuie luate in considerare atunci cand cumparati un monitor este rezolutia. In timp ce rezolutia 1080p era considerata cea mai buna optiune, in prezent este doar un punct de referinta. Alaturi de dab-it.ro veti afla tot ce aveti nevoie sa stiti. Daca aveti posibilitatea de a cheltui ceva mai mult, exista alte cateva optiuni care merita luate in considerare. Totusi, rezolutia nu este un element esential in ceea ce priveste functiile unui monitor; de fapt, o rezolutie prea mare pe un ecran mic poate fi adesea enervanta, deoarece reduce toate imaginile si va obliga sa mariti totul pentru a citi cu usurinta.

  • Rezolutie 1080p (1920 x 1080 pixeli)

Daca doriti o claritate rezonabila, dar doriti sa economisiti bani sau sa va concentrati pe alte caracteristici mai importante, 1080p este solutia, atata timp cat monitorul pe care il cumparati nu este extrem de mare. Rezolutia de 1080p este ideala pentru ecrane intre 21 si 24 de inci. Aceste monitoare ofera o calitate excelenta a imaginii, iar acum, cand concureaza cu 4K, preturile sunt la cel mai scazut nivel.

  • Rezolutie 1440p (2560×1440)

Rezolutia 1440p (QHD sau WQHD) este intotdeauna cea sugerata pentru gameri, deoarece ofera o imbunatatire semnificativa a imaginii fata de 1080p. De asemenea, este mult mai accesibil daca sunteti interesat de caracteristici suplimentare, cum ar fi ratele de reimprospatare ridicate.

  • 4K (3840 x 2160 pixeli)

4K, cunoscut si sub numele de Ultra HD, se refera la o rezolutie TV de 3840 x 2160 pixeli. Aceasta reprezinta de patru ori mai multi pixeli decat intr-un televizor de inalta definitie, pentru un total de aproximativ 8,3 milioane de pixeli. Un numar atat de mare de pixeli inseamna o densitate mai mare a pixelilor si ar trebui sa aveti o imagine mai clara si mai bine definita. Nu este vorba neaparat de claritate, ci de a lasa sa se vada mai multe detalii si texturi.

Laptopuri ieftine de la dab-it.ro

  • Rezolutie 5K

Cea mai comuna configuratie 5K este de 5120×2880 pixeli. Aceasta reprezinta o imbunatatire de 33,3% fata de 4K. Este putin probabil ca 5K sa devina vreodata un lucru obisnuit pe televizoarele de consum. Lumea tehnologiei pare sa fie fixata pe 4K pentru urmatorii cativa ani, inainte ca 8K sa fie suficient de viabil pentru a fi implementat pe scara larga. Dar ecranele cu rezolutie 5K au cu siguranta un rol de jucat.

  • Rezolutie 8K

Cand vorbim despre rezolutia 8K, vorbim despre rezolutia ecranului, care reprezinta numarul de pixeli orizontali si verticali pe care un ecran ii poate afisa. Cu cat sunt mai multi pixeli intr-o imagine, cu atat calitatea imaginii ar trebui sa fie mai buna, deoarece se obtin detalii mai multe si mai fine. Cu 8K, obtineti o rezolutie totala de 7680 pixeli si 4320 pixeli; aceasta inseamna de patru ori mai multi pixeli decat 4K (2840 x 2160) si de 16 ori mai multi decat Full HD (1920 x 1080).

 

In timp ce rezolutiile de mai sus sunt cele mai comune pe care le veti gasi pe monitoare, exista unele care se incadreaza in categorii mai specializate. Cele mai bune monitoare ultra-wide ofera rapoarte de aspect si rezolutii unice, cu un numar mare de pixeli pe orizontala, dar mai putin pe verticala.