Cum se tund pomii corect primavara?

Cum se tund pomii corect primavara?

Proprietarii de livezi si vita de vie incep primavara cu tunsul copacilor si a viei astfel incat sa dea roade in timpul anului. Pentru sanatatea copacilor tunderile sunt importante, insa trebuie sa fie facute corect, astfel incat sa nu apara riscul de a distruge ramurile si de a afecta productia.

De ce ai nevoie pentru a tunde copacii si vita de vie?

In primul rand, vei avea nevoie de foarfeci de vie sau de foarfeci de gradina care sa te ajute sa obtii cele mai bune rezultate atunci cand tunzi copacii. Este important ca ramurile pe care le tai sa fie cu adevarat taiate si nu strivite in timpul procesului, altfel este posibil ca din ele sa nu se mai dezvolte nimic ulterior sau sa treaca foarte mult timp pana cand ramura se vindeca. In acest sens, cea mai buna solutie este aceea de a cumpara exclusiv foarfeci profesionale pentru pomi, care sa taie bine si care sa aiba si dimensiunile corecte, astfel incat sa nu zdrobeasca ramurile. O foarfeca prea mica pentru o ramura groasa nu va face altceva decat sa raneasca pomul si probabil se va rupe in cele din urma, fara sa taie ramura.

De ce este importanta tunderea

Tunderea este o activitate inclusa pe lista actiunilor obligatorii intr-o livata. Atinge mai multe obiective foarte importante cum ar fi mentinerea unui aspect curat al pomilor, care iti va permite sa vezi usor atunci cand apar daunatori, dar si sa elimini acele ramuri imbatranite care pot consuma mai multe resurse. Atunci cand indepartezi ramurile uscate si deteriorate, copacul poate folosi resursele pentru ramurile tienere si roditoare, caz in care se va constata o productie mai mare. Atunci cand tunzi corect copacul vei reusi sa stimulezi cresterea lastarilor noi astfel incat copacul sa fie mai des si mai productiv. Daca tai coret ramurile vei impiedica raspandirea bolilor si a daunatorilor in copacul tau.

Pentru ca toate aceste obiective sa fie indeplinite, ar trebui sa faci taierea corect, la momentul oportun, utilizand un instrument corect si repsectand toate regulile.

Cand se face corect taierea

Tunderea si taierea pomilor incepe din februarie si continua pana in aprilie. In sud, lucrarile pot incepe din ferbuarie sau din martie, inainte ca fluxul activ de seva sa inceapa. In zonele ceva mai reci, acolo unde vremea este schimbatoare, va trebui sa ai rabdare si sa asstepti un moment potrivit in care temperatura medie zilnica sa fie constanta, la 0 grade. Poti incepe taierea in conditii optime de temperatura, in zilele senine. Daca se incepe procedura atunci cand temperatura scade brusc, pomul va fi grav afectat.

Unele culturi de pomi trebuie sa fie tunse anual. Cu toate acestea, cele mai multe plante au nevoie de atentie si de activitati de revitalizare. Printre ele se vor numara si pomii care infloresc in primavara asa cum e liliacul, weigeia si trandafirul. Va trebui sa citesti cat mai multe despre pomii pe care ii ai si despre modul in care acestia pot fi tunsi intr-un mod optim.